Aktualno
StoryEditor

Kuščević: Dio poslova državne uprave prebacujemo na županije

18. Svibanj 2018.

Gromoglasnim pljeskom predstavnici lokalnih vlasti pozdravili su izjavu Lovre Kuščevića, ministra uprave, koji je na svečanoj 15. obljetnici Hrvatske zajednice županija ekskluzivno najavio izradu zakonskog okvira kojim će se dio poslova državne uprave prebaciti na županije.

‘Nedavno smo održali na tu temu sastanak i imamo političku podršku‘ izjavio je Kuščević.

>>>Predsjednica na 15. obljetnici HZŽ: Županije su uspješnije u privlačenju EU sredstava od države

Obljetnica Hrvatske zajednice županija (HZŽ), koja se danas održala u Hrvatskom Saboru, okupila je hrvatski politički vrh (ministre, župane i ostale predstavnike lokalne vlasti), na čelu s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović. Predsjednica je na skupu istaknula ulogu i važnost lokalnih zajednica za ukupan razvoj države. Rekla je i da iz iskustva zna da župani s mnogo entuzijazma, optimizma i uz mnoge napore privlače investicije, nastoje zadržati radna mjesta i mlado stanovništvo, rješavaju infrastrukturne probleme i podižu standard lokalnog stanovništva. Naglasila je da pri tom da županije postižu puno bolje rezultate u privlačenju sredstava EU od središnje države i puno su svjesnije demografskih problema.

Skupu su se obratili i Gordan Jandroković, predsjednik Hrvatskog sabora, ističući da je kohezijska politika za Hrvatsku jedna od trenutno najvažnijih, Tomislav Tolušić, ministar poljoprivrede, koji je istaknuo da Vlada poduzima sve da decentralizira sustav, Gabrijela Žalac, ministrica regionalnog razvoja i fondova EU koja kaže da županije imaju trenutno tri puta više projekata nego dostupnih sredstava iz EU fondova te Lovro Kuščević, ministar uprave, pozivajući županije da se čim više uključe u projekte prekogranične suradnje.

>>> Istarska i Šibensko-kninska županija bilježe sjajne rezultate u 2017.

Zlatko Komadina župan Primorsko-goranske županije i prvi predsjednik HZŽ-a izjavio je kako bi volio da županije imaju na raspolaganju više financijskih sredstava te da je Hrvatska jedna od najcentraliziranijih zemalja u Europi.

Goran Pauk, predsjednik HZŽ-a istaknuo je da Vlada u županijama napokon vidi partnere te da je HZŽ uključila u kreiranje bitnih nacionalnih dokumenata.

‘Četiri radne skupine sudjeluju u formiranju zakona i dobar dio naših sugestija za vrijeme ove Vlade je prihvaćeno. Stvari su se doista počele mijenjati, ispunjavamo zadaću medijatora između građana i izvršne vlasti‘ – zaključio je Pauk.

Kuščević je također istaknuo da je ravnomjeran regionalni razvoj jedan od prioriteta Vlade te da ministarstvo u njegovom mandatu ima tri osnovna cilja:  učinkovitu i kvalitetnu javnu upravu, decentralizaciju i digitalizaciju. Vrijednost projekata za ostvarenje tih ciljeva iznosi preko 40 milijuna kuna, a mjere planira provesti kroz 36 mjeseci.

>>> Čavrak: Sve naše regije su gospodarski anemične i nedovoljno koriste svoje razvojne potencijale

Upravo je decentralizacija bila glavna tema skupa, pokazalo se da su svi svjesni uloga županija i da im treba dati više autonomije i financijskih sredstava, a to je bila i glavna poruka panela „Županije 2030., na kojem su sudjelovali Tomislav Tolušić, Zlatko Komadina, Damir Bajs, Božo Galić i Goran Pauk. Pri tom je Damir Bajs, župan Bjelovarsko-bilogorske županije istaknuo da je pozitivno to što aktualna Vlada održava sastanke s predstavnicima županija, ali da bi želio da prijedlozi župana budu u većoj mjeri uvaženi. Osvrnuo se na Zakon o primarnoj zdravstvenoj zaštiti, na koji su županije dale svoje prijedloge jer je zdravstvena zaštita u njihovoj nadležnosti i nestrpljivo čekaju hoće li Vlada usvojiti njihove prijedloge.

Tihomir Tolušić složio se s tezom da suradnja Vlade i županija danas dobro funkcionira jer dobar dio članova središnjeg državnog tijela  dolazi iz redova župana pa generalno znaju o čemu razgovaraju na stručnoj razini

– Hrvatske županije mogu što god žele. Trebaju samo upotrijebiti maštu – istaknuo je Tolušić.

>>>FOTO: Održan sedmi Forum hrvatskih i poljskih regija

Goran Pauk istaknuo je budući značaj tzv. razvojnih sporazuma, koji će omogućiti različitim županijama da sjednu za isti stol i rade na projektima od šireg interesa.

Na svečanoj sjednici dodjeljene su i titule „Županija – prijatelj djece“, u suradnji sa Savezom društava Naša djeca Hrvatske, a titule su osvojile jedine dvije županije koje su ispunile kriterije za titulu: Krapinsko-zagorska i Primorsko-goranska. HZŽ je podijelio također zahvalnice partnerima i pojedincima koji su doprinijeli razvoju Zajednice.

 

15. travanj 2024 11:19