Aktualno
StoryEditor

Kvaliteta i ispravnost hrane - potrošači trebaju biti informirani, a deklaracije detaljne

22. Studeni 2017.

Prvi hrvatski kongres o sigurnosti i kvaliteti hrane s međunarodnim sudjelovanjem naziva "Nova postignuća i budući izazovi" na kojemu sudionici iz 20 zemalja raspravljaju kako očuvati kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane, o utvrđivanju izvornosti, zemljopisnog porijekla i patvorenosti hrane te o utjecaju hrane na zdravlje potrošača, počeo je u srijedu u Opatiji.

Državni tajnik u Ministarstvu poljoprivrede Tugomir Majdak podsjetio je na početku skupa da je prošli tjedan izglasan Zakon o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi u lancu opskrbe hranom. Te odredbe neke zemlje EU-a donijele su na razini kodeksa dok se Hrvatska odlučila na strožu varijantu, na razini zakona, istaknuo je.

>>>Tolušić: Da je tržišna utakmica korektna ne bi morali donositi Zakon o suzbijanju nepoštene trgovačke prakse

Do kraja ove godine će Europska komisija će, po njegovim riječima, pripremiti pravni okvir za donošenje zakona na razini EU-a, što će omogućiti da proizvođači budu u ravnopravnijem položaju i ne budu ucjenjivani od trgovačkih lanaca u vezi s distribucijom proizvoda na police, naveo je.

Propisano je 25 nepoštenih trgovačkih praksi, sustav će nadzirati Agencija za zaštitu tržišnog natjecanja, a zakon će 1. travnja stupiti na snagu. Majdak je naglasio da Hrvatska ima ukupno 17 zaštićenih proizvoda, od kojih su zadnja dva varaždinsko zelje i slavonski kulin, dok se do kraja godine očekuje i zaštita slavonskog meda i međimurskog mesa iz tiblice. Naveo je da je Ministarstvo poljoprivrede puno uložilo u sustav uzbunjivanja, kako bi se otklonile sve nepravilnosti u distribuciji proizvoda.

>>>Opskrba hranom: Saboru upućen prijedlog zakona o zabrani nepoštenih trgovačkih praksi

Zastupnica u Europskom parlamentu Biljan Borzan rekla je da je informirani potrošač donekle siguran potrošač te da je važno da deklaracije budu što detaljnije. Navela je da je istraživanje koje je provodila pokazalo da oko 80 posto građana Hrvatske smatra da jedemo lošiju hranu nego zapadnoeuropski građani te da je isto istraživanje to i potvrdilo. Smatra da se to događa u svim tranzicijskim zemljama i novijim članicama EU te da to nije logično, jer je EU tržište jedinstveno.

Ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar Zvonimir Šostar naveo je da je proizvodnja hrane druga najvažnija gospodarska grana u EU, u kojoj se "vrti" oko 800 milijardi eura, a zaposleno je 48 milijuna ljudi. Istaknuo je da je upravo stoga, u trci za profitom, važno očuvati kvalitetu i zadravstvenu sigurnost hrane, omogućiti da naši proizvođači budu kvalitetniji i konkurentniji.  Rekao je da je prema istraživanju, u kojemu je obuhvaćeno više od 2500 ispitanika u Hrvatskoj, utvrđeno da ljudi ne povezuju cijenu s kvalitetom jedino u području hrane.

>>>AZTN novim zakonom dobio ovlasti za utvrđivanje i kažnjavanje nepoštenih trgovačkih praksi

Kongres, koji će trajati do 24. studenoga, organizirali su Nastavni zavod za javno zdravstvo dr. Andrija Štampar, Hrvatsko mjeriteljsko društvo, Mreža za kontrolu kvalitete i sigurnosti hrane jugoistočne Europe - SEEN-FSQC, Agronomski fakultet te Prehrambeno-biotehnološki fakultet Sveučilišta u Zagrebu, pod pokroviteljstvom Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović.

26. travanj 2024 02:08