Aktualno
StoryEditor

La La Land: Predstave mladoga glumca o znanosti i poduzetništvu hit su među učenicima

05. Ožujak 2017.

Dok na sceni glumci često utjelovljuju poduzetnike, student Fakulteta za film i scenske umjetnosti Miro Čabraja tu ulogu tumači u stvarnom životu, i to s mnogo ljepšim scenarijem od onoga koji se dodjeljuje ‘igranim‘ biznismenima. Njemu su tek 22, a njegovu poduzeću La La Land godina dana. Filmski hit ‘La La Land‘ osvaja Oscare, a ni Čabraji ne ide loše.

- Ideja za osnivanje La La Landa nastala je nakon što sam režirao predstavu za djecu ‘Ti i Ja - znanstvenika dva‘, svoj prvi autorski projekt. Nekoliko neuspješnih suradnji i vjera u projekt bili su dovoljna motivacija za osnivanje poduzeća. Kažem vjera jer mislim da je vjera u ono što radiš najvažnija. Naravno, uz to je potrebno mnogo raditi i tada će rezultati biti vidljivi. Vjerovati, a ne raditi, nema smisla – rekao je mladi glumac u čiju bi se poduzetnost i hrabrost mogli ugledati mnogi.

Učenje o biznisu

Student treće godine glume na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu Miro Čabraja osnovao je prije godinu dana tvrtku La La Land. Njegov prvi autorski projekt ‘Ti i Ja – znanstvenika dva‘ vrlo je brzo osvojio osnovnoškolce. Slijedio je interaktivni spektakl ‘Dan u laboratoriju ludog znanstvenika‘ i drugi projekti.

Loša iskustva nisu ga pokolebala, već je zahvaljujući njima stjecao korisna znanja o vođenju biznisa, što baš nije jednostavan sport, osobito početniku koji se oslanja na, kako kaže, šture brošure namijenjene poduzetnicima koje su pune zastarjelih informacija i na internet kojim, uz točne, kola i bezbroj netočnih podataka. Čabraja piše, razrađuje programe, režira, glumi, povremeno se bavi i marketingom, ali postoji i nešto u što se ne želi miješati. Naime, knjigovodstvo prepušta svojoj knjigovotkinji. Uz nju dio su njegova tima dramaturginja Doroteja Šušak te voditeljica projekata Lovorka Vincetić. Budući da su programi La La Landa namijenjeni djeci, na svakom projektu surađuje sa savjetnicom za dječju psihologiju Antonijom Ćosić, a osim studenata glume u njima sudjeluju i studenti drugih fakulteta – grafički dizajneri, fotografi, snimatelji i animatori.

- Vesele me suradnje s mladim kreativnim ljudima i upravo zato i dajem priliku svojim kolegama - kaže Čubraja, čija je predstava ‘Ti i Ja - znanstvenika dva‘ doživjela više od pedeset izvedbi. Ta predstava o prijateljstvu izvedena je i na ledu za potrebe Centra za dječje sportske programe ‘Žuti Mačak‘, a uskoro bi je mogli gledati i srpski mališani.

Robotske radionice

Tijekom godinu dana poslovanja La La Land proveo je brojne zanimljive projekte. – Uza ‘Žutog Mačka‘, za koji smo izveli i interaktivni spektakl prepun pokusa ‘Dan u laboratoriju ludog znanstvenika‘, koji je zatim naručio i Da Vinci Learning za djecu zaposlenika Vipneta, izdvojio bih i suradnju s Algoritmom koji nam je povjerio organiziranje kreativnih, znanstvenih i robotskih radionica. Mnogo je njih već provedeno, a trenutačno dogovaramo nove – kaže i dodaje da su nedavno zajedno s Hrvatskim geološkim institutom provodili radionice o upravljanju zemljištem u svrhu zaštite pitke vode s osmašima i ostali iznenađeni njihovim zanimanjem za takvu vrstu nastave. S obzirom na zainteresiranost za njegove obrazovno-zabavne programe, mladom glumcu poduzetniku ne nedostaje entuzijazma.

https://www.youtube.com/watch?v=AbzT4N2Xiek

- Kao student mogu poželjeti samo da se ovako nastavi - zaključio je Čabraja.

19. travanj 2024 14:41