Aktualno
StoryEditor

Laburisti čestitali dan ‘i dalje sustavno izrabljivanim ženama‘

08. Ožujak 2017.

Iz Hrvatskih laburista u srijedu su svim ženama uputili čestitku u povodu Međunarodnog dana žena, upozoravajući na njihov loš položaj u društvu jer su i dalje sustavno izrabljivane te rade u vrlo ponižavajućim uvjetima, dok su Vladu prozvali da nije učinila ništa na ratifikaciji tzv. Istanbulske konvencije.

>>>Obnažene grudi Emme Watson raspirile raspravu o licemjerju i feminizmu

"Iako su u kampanji pompozno najavljivali, premijer Plenković i HDZ još uvijek nisu učinili ništa da Hrvatska ratificira Konvenciju Vijeća Europe o sprečavanju i borbi protiv nasilja nad ženama i nasilja u obitelji (tzv. Istanbulska konvencija). Naime, sve su države članice EU-a potpisale Istanbulsku konvenciju, ali samo četrnaest od njih su je i ratificirale. Čini se da je problem u tome što

HDZ smatra kako Konvencija nameće rodnu ideologiju kontra nekih tradicionalnih društvenih uvjerenja", poručuju laburisti u priopćenju.

Umjesto dijeljenja cvijeća i slatkiša, dodaju, ženama bi bilo korisnije da Vlada sastavi plan i program kako poboljšati uvjete rada i kako spriječiti diskriminaciju i nasilje nad ženama u društvu.

Upozoravaju kako bogata nacionalna i europska legislativa, koja definira politiku usmjerenu jačanju rodne ravnopravnosti, ostaje tek dobra teorija na papiru, jer dosadašnja praksa i negativan trend pokazuju kako primjena istih u praksi u Hrvatskoj nije polučila željene, pozitivne učinke.

Najosjetljivije skupine

Diskriminacija po rodnoj osnovi, ističu laburisti, najveća je upravo u najosjetljivijim područjima: u zapošljavanju (96 posto novozaposlenih žena dobiva ugovore na određeno vrijeme, primaju manju plaću za jednaki rad, uznemiravane su i ucjenjivane na radnome mjestu). Isto stanje, kažu, je i u politici, a diskriminirane su i na društvenoj razini gdje su izložene seksualnom zlostavljanju, gdje država na žene prebacuje obavezu brige i skrbi za najosjetljivije skupine, gdje se ženama uskraćuju reproduktivna, seksualna i prava na besplatnu zdravstvenu skrb, gdje žene nisu zaštićene od nasilja i gdje su žene izložene sustavnoj diskriminaciji.

"U smjeru osiguranja socijalne i demografske stabilnosti nužno je ženama zajamčiti radnu i ekonomsku stabilnost, unaprijediti sustav skrbi za djecu te unaprijediti obiteljsku politiku i zakonske okvire o porodiljinom dopustu majki i očeva. Čini se da svjesno ignoriramo najveću društvenu vrednotu definiranu Ustavom, a najveću odgovornost snose političke stranke koje očito još nisu prepoznale važnost ravnomjerne rodne participacije kao važnog element jačanja demokracije", zaključuju laburisti.

19. svibanj 2024 09:19