Aktualno
StoryEditor

Lactalis povlači gotovo 7000 tona dojenačke hrane zbog straha od salmonele

11. Prosinac 2017.

Francuske zdravstvene vlasti i proizvođač dojenačke hrane Lactalis naložili su povlačenje velike količine dojenačke hrane s međunarodnih tržišta zbog straha od zagađenja salmonelom nakon što se u Francuskoj razboljelo 26 djece.

Postoji mogućnost da je zaraženo "gotovo 7.000 tona" proizvodnje, a u Lactalisu trenutno ne mogu pouzdano reći koliko je proizvoda još na tržištu, odnosno koliko ih je konzumirano ili je na skladištu, izjavio je u nedjelju za AFP glasnogovornik kompanije Michel Nalet.

Lactalis spada među najveće proizvođače mliječnih proizvoda u svijetu. Prodaju dojenačku hranu u pakiranjima u rasponu od 350 do 950 grama koja se u svijetu prodaje pod brendovima Milumel, Picot i Celi.

>>>Danone prodaje Stonyfield Lactalisu

Kompanija povlači proizvode s matičnog francuskog tržišta kao i one izvezene u Britaniju, Kinu, Pakistan, Bangladeš i Sudan.

Nedjeljno priopćenje kompanije i regulatora u francuskom ministarstvu gospodarstva signalizira da bi razmjeri zagađenja dojenačke hrane salmonelom mogli biti veći. Sumnje u zarazu pojavile su se početkom mjeseca kada je prijavljeno 20 slučajeva oboljenja kod djece mlađe od šest godina.

Iz ministarstva gospodarstva priopćili su da mjere koje je Lactalis poduzeo od 2. prosinca "nisu dovoljne da se upravlja rizikom zagađenja" i da je nužan opsežniji opoziv proizvoda.

Oboljeli u Francuskoj u međuvremenu su se oporavili, a upitan jesu li u kompaniji dobili obavijesti o slučajevima oboljenja u inozemstvu, glasnogovornik kompanije je odgovorio: "Koliko je meni poznato - ne".

U Lactalisu smatraju da je izvor zaraze komora za sušenje u tvornici u Craonu na sjeverozapadu Francuske. Povučeni su svi proizvodi proizvedeni u toj tvornici od 15. veljače, kazao je Nalet, dodajući da kompanija poduzima nove preventivne mjere dezinfekcije svih strojeva.

19. travanj 2024 03:29