Aktualno
StoryEditor

Lagarde kriva, ali ne i kažnjena zbog isplate 400 milijuna eura javnog novca

19. Prosinac 2016.

Francuski suci su danas osudili, ali ne i kaznili aktualnu šeficu MMF-a Christine Lagarde zbog ‘nemara‘ oko isplate državnog novca tijekom njenog mandata u francuskom ministarstvu financija u 2008. godini.

Lagarde je kao ministrica dozvolila novčanu kompenzaciju tajkunu Bernardu Tapieu koji je 1993. godine prodao svoj udio u Adidasu banci u državnom vlasništvu Credit Lyonnais. Tapie je tvrdio da ga je, danas otpisana banka, prevarila i kasnije njegov udio prodala za puno veći iznos. Lagarde je tajkunu isplatila 400 milijuna eura javnog novca nakon arbitražnog postupka bez nacionalnog sudstva, uz tvrdnju da je djelovala iz javnog interesa jer se dugogodišnje parničenje s tajkunom pokazalo skupim za državu.

Suci na današnjem ročištu nisu pronašli propust u njenoj odluci da posegne za izvansudskom nagodbom, ali su je okrivili za ‘nemar‘ jer nije osporila iznos potraživanja.

- Kontekst globalne financijske krize u kojoj se našla gospođa Lagarde treba uzeti u obzir - odvagnula je glavna sutkinja Martine Ract Madoux pa citirala dobru reputaciju i međunarodni položaj Lagarde kao razloge zbog kojih je izostala ozbiljnija kazna. Manje dolični ljudi bi za sličan ‘nemar‘ dobili do godine dana zatvora.

Glasnogovornik MMF-a je odmah nakon presude najavio skorašnji sastanak izvršnog odbora fonda na kojem će se raspravljati o njenim implikacijama. Reuters piše da bi ona mogla dovesti do krize vodstva u organizaciji i podsjeća da je prethodnik aktualne šefice 2011. godine podnio ostavku zbog navodnog seksualnog napada.

19. travanj 2024 23:31