Aktualno
StoryEditor

Lagarde: Prognoze svjetskog gospodarskog rasta su optimistične, valja se čuvati protekcionizma

11. Travanj 2018.

Prognoze svjetskog gospodarskog rasta optimistične su, kazala je u srijedu čelnica Međunarodnog monetarnog fonda (MMF), upozoravajući ipak da optimizam zasjenjuju nagovještaji slabljenja fiskalnih poticaja i rasta kamatnih stopa.

Realno je očekivati da će gospodarski rast ove i iduće godine u konačnici usporiti zbog slabljenja fiskalnih poticaja, rasta kamatnih stopa i strožih uvjeta financiranja, istaknula je Christine Lagarde u govoru u Hong Kongu.

>>>MMF je OK sa stvaranjem Europskog monetarnog fonda – Lagarde

Glavni su prioriteti za svjetsko gospodarstvo suzdržavanje od protekcionizma, zaštita od financijskih fizika i poticanje dugoročnog rasta, poručila je.

Njezin istup vremenski se poklopio s trgovinskim sukobom SAD-a i Kine koji stvara neizvjesnost za kompanije i globalne lance opskrbe. Washington je najavio carine na kineski uvoz u vrijednosti 50 milijardi dolara a Peking je uzvratio najavom protumjera.

>>>Utišavanje trgovinskih napetosti: Xi Jinping najavio otvaranje gospodarstva, smanjenje carina

- Povijest pokazuje da uvozna ograničenja štete svima, posebno siromašnijim zemljama, ustvrdila je Lagarde.

- Osim što dovode do poskupljenja proizvoda i ograničavaju izbor, također onemogućuju ključnu ulogu trgovine u poboljšanju produktivnosti i širenju novih tehnologija, naglasila je.

Najbolja rješenja za globalne neravnoteže

Najbolja su rješenja za globalne neravnoteže primjena fiskalnih alata ili strukturne reforme, poručila je čelnica MMF-a, dodajući da prijeti opasnost razgradnje propisa Svjetske trgovinske organizacije (WTO), što bi značilo da je "politika neoprostivo kolektivno zakazala".

Dužnosnici se po njoj moraju obvezati na poštivanje načela ravnopravnosti i rješavati sporove bez posezanja za izvanrednim mjerama.

Nova analiza MMF-a pokazuje da je globalni dug dosegnuo najvišu razinu u povijesti od 164 tisuća milijardi dolara, što je 40 posto više no što je iznosio 2007. godine, pri čemu nešto više od polovine tog iznosa otpada na Kinu.

>>>Thomas Jordan: Protekcionizam SAD-a može potaknuti potražnju za švicarskim frankom

Gospodarstva moraju smanjiti proračunski deficit, ojačati fiskalne okvire i pobrinuti se za postupno smanjivanje javnog duga, naglasila je čelnica međunarodnog zajmodavca.

- Ključno je ojačati financijsku stabilnost poboljšanim zaštitnim mehanizmima u korporativnom i bankovnom sektoru, posebno u velikim gospodarstvima u nastajanju poput Kine i Indije, zaključuje.

16. travanj 2024 04:31