Aktualno
StoryEditor

Laureat Lider investa Grotić: Budućnost je lijepa, imamo potencijale koje moramo iskoristiti

27. Listopad 2017.

Proizvodne investicije te uopće investicije svake vrste trebaju stabilniji pravni okvir i uklanjanje kompliciranih procedura, ali ponajprije dovoljno sposobnih i obrazovanih kadrova. To je zaključak panel diskusije na završnoj manifestaciji Lider investa, na kojoj su nagrađene tvrtke koje su u posljednjih godinu dana imale najbolje velike, srednje i male proizvodne investicije.

- Kad se radio naš zakon o poticanju ulaganja, analizirale su se slične zemlje i zemlje u okruženju, te je izrađen tako da Hrvatska u pogledu poticaja bude najkonkurentnija. Primjerice, zakon garantira da će poticajna sredstva biti isplaćena u svakom slučaju u kojem ulagač ispuni obveze, a neke zemlje to garantiraju samo ako imaju dovoljno proračunskih sredstava – kazao je ravnatelj Agencije za investicije i konkurentnost Zdenko Lucić.

>>> Lider invest 2017: Proglašene najbolje proizvodne investicije u Hrvatskoj

Profesor na FER-u Slavko Krajcar je, govoreći o energetskim investicijama, podsjetio da je danas cijena električne energije u Hrvatskoj niska, što je rezultat strateškog razmišljanja naših predaka koji su se odlučili investirati u hidroelektrane. U budućnosti, napomenuo je Krajcar, energija će biti dostupna svima i besplatna, a za investiranje u energetiku ključnim je proglasio stalnost politika.

- Od Vlade očekujem da stvori što bolje financijske uvjete za ulagače, te stalnost politika. Najvažnija je u svakom biznisu ta stalnost, osobito u energetici koja gleda uvijek na dugi rok.

>>> Vedriš: Sedam od deset investicija tapka u mjestu zbog ‘kaosa u zemljišnim knjigama‘

Lucić je podsjetio da je, bez obzira na pozive za zakonodavnom stabilnošću, potrebno unaprjeđivati ono što je moguće, a to se radi zakonodavnim promjenama. Ravnatelj AIK-a je pritom naglasio i da više nije problem naći ni financijere, jer su dostupna i europska sredstva i razvojna sredstva HBOR-a, a i sve povoljnija sredstva komercijalnih banaka.

- Posljednja istraživanja austrijske i njemačke trgovinske komore pokazuje da su ispitanici zadovoljni poslovnom klimom i da planiraju nova ulaganja u Hrvatsku. Velike kompanije gledaju u hrvatsku i traže mjesta za ulaganja, ali pitanje je koliko možemo osigurati tehničke radne snage – kazao je Lucić.

>>> Pavić: Investicije su ključ razvoja; Jurčić: Nismo na radaru ulagačima

Goran Grotić, predsjednik uprave ACG Lukapsa, ovogodišnjeg dobitnika Liderove nagrade za najbolju veliku proizvodnu investiciju, požalio se na nestabilnost zakonodavstva i velika davanja za plaće. Prema njegovom mišljenju, država dok ne radi ništa najbolja je za razvoj gospodarstva.

- Budućnost je lijepa, potencijale imamo koje moramo iskoristiti. Mi poduzetnici se trudimo oko toga, ali država generalno mora stvoriti pozitivnu atmosferu i tako će se ljudi lakše odlučiti sami investirati. Potrebno je i pravni okvir pojednostavniti, posebno onaj za potpore – rekao je Grotić.

14. travanj 2024 09:47