Aktualno
StoryEditor

Lavrov: Potez američke diplomacije i priznavanje Jeruzalema protivi se zdravom razumu

08. Prosinac 2017.

Američka diplomacija svojim je priznavanjem Jeruzalema kao prijestolnice Izraela pogoršala situaciju na Bliskom istoku, rekao je u petak ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov na konferenciji u Beču na marginama ministarskog sastanka Organizacije za europsku sigurnost i suradnju (OESS).

- Pitao sam američkog državnog tajnika Rexa Tillersona koja je logika iza ovog poteza koji se protivi zdravom razumu, istaknuo je ruski ministar.

>>>‘Kraj politike’: SAD priznao Jeruzalem kao prijestolnicu Izraela

Odluka američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jeruzalem kao glavni grad Izraela izazvala je u četvrtak nove napetosti na Bliskom istoku - islamistički Hamas pozvao je na novi palestinski ustanak, libanonski Hezbolah zaziva "smrt Amerike", a irački ekstremisti tvrde da su američki vojnici sada postali "legitimna meta napada", prenijele su u četvrtak agencije.

>>>Hamas: Trump je ‘objavio rat’

Lavrov se dotaknuo i pitanja Sjeverne Koreje, ustvrdivši da osuđuje njihov raketni program, no da je očito da su zajedničke vježbe Sjedinjenih Država i Južne Koreje provokacija Pjongjanga da nastavi s raketnim testovima.

SAD i Južna Koreja u ponedjeljak su započeli zajedničke zračne vježbe koje će simulirati napade na postrojenja Sjeverne Koreje za testiranja nuklearnih i balističkih raketa, prenio je u ponedjeljak New York Times. U vježbi sudjeluje oko 230 zrakoplova.

27. travanj 2024 16:52