Aktualno
StoryEditor

Le Pen izazvala uspon kandidata krajnje ljevice, ‘na horizontu potencijalni tsunami‘

16. Travanj 2017.

Bliži se prvi krug predsjedničkih izbora u Francuskoj koji će se odviti u nedjelju, 23. travnja čije rezultate svijet očekuje s određenom nelagodom ili, kako je to Reuters formulirao: Ako je izbor Donalda Trumpa u SAD-u i odluka Britanije da napusti EU uzburkala globalne ekonomske vode, na horizontu je potencijalni tsunami.

>>>Le Pen krenula u predsjedničku utrku s obećanjem o ‘povratku slobode’

Posljednji zaokret u francuskoj burnoj predsjedničkoj kampanje, jačanje popularnosti kandidata krajnje ljevice Jean-Luc Mélenchona, tumači se kao onaj koji bi potencijalno mogao imati najveći utjecaj na globalnu ekonomiju. Plasira li se Mélenchon u drugi krug zajedno s ultra desničarkom Marine Le Pen, članice EU bi mogla uhvatiti kolektivna migrena s obzirom na to da se oba kandidata protive euru i Europskoj uniji. Sve se glasnije spominje Frexit, francuska verzija događaja koji potresa europsku javnost Brexita.

Izbor između dva zla

Snažnim nastupom u televizijskim debatama prošlog je tjedna Mélenchonu osigurao podršku javnosti, prema posljednjim anketama za njega bi glasalo 17 posto birača. - Za Francusku, Europu i njihova tržišta, biranje Mélenchona ili Marine Le Pen 7. svibnja bio bi izbor između dva zla - stoji u priopćenju Berenberg banke.

Ipak, mala je vjerojatnost da će se to dogoditi jer ankete pokazuju da je favorit izbora bivši ministar gospodarstva Emmanuel Macron.

>>>Macron s probiznis-programom zasad jedini ozbiljan protukandidat Marine Le Pen

Stanje u francuskom gospodarstvu i nije najbolje. Stopa nezaposlenosti već je pet godina na 10 posto, a predviđeni ekonomski rast od samo 1,4 posto plasira Francusku na nisko 25. mjesto  od 28 koliko je članica EU. Prema istraživanju World Economicsa o relativnoj vrijednosti eura u eurozoni, Francuska je daleko manje kompetitivna od Njemačke po tom pitanju. No, iako ima slab gospodarski rast, Francuska u odnosu na SAD i UK stoji puno bolje po pitanju jednakosti prihoda. Nedavna istraživanja pokazala su da je medijan francuskih prihoda 2002. bio 17 % veći nego u 1996., dok je u SAD-u u tom razdoblju porastao samo za dva posto.

No, indeks Nacionalne udruge menadžera nabave (PMI) ukazuje na rast poslovnog optimizma u toj zemlji te PMI izvještaj za travanj, objavljen u petak pokazuje rast u sva tri segmenta - proizvodnji, uslugama i građevini.

03. svibanj 2024 00:10