Aktualno
StoryEditor

Legendarni časopis New Musical Express nakon 66 godina ukida tiskano izdanje

09. Ožujak 2018.

New Musical Express, najdugovječniji i (svojevremeno) najutjecajniji glazbeni časopis na svijetu, ukida tiskano izdanje nakon punih 66 godina, javlja The Guardian.

Ovom odlukom kulminirali su dugogodišnji problemi "paprinatog" NME-ja koji se od 2015., nakon pada tiraže na samo 15.000, dijeli besplatno na stanicama podzemne, kafićima i u glazbenim dućanima.

Uredništvo magazina, pokrenutog davne 1952. godine i zaslužnog za pokretanje karijera nekih od najvažnijih britanskih novinara i književnika (Tony Parsons, Nick Kent, Charles Shaar Murray), ističe kako ovo ni u kojem slučaju nije kraj New Musical Expressa, već će svu svoju pozornost usmjeriti na internetske stranice, gdje najavljuju i čitav niz novih sadržaja.

>>>Dotjerane pametne novine: Tisak je tu da ostane, samo je pitanje hoće li se i koliko uspjeti prilagoditi

Zlatno doba britanskog glazbenog tiska završilo je s devedesetima, vremenom britpopa i nevjerojatne popularnosti bendova poput Oasisa ili Blura.

Njihove najave ipak ne ulijevaju previše povjerenja pošto su se i lani hvalili kako je besplatni NME dosegnuo nekadašnje brojke od 300.000 prodanih primjeraka.

"Suočeni smo s velikim porastom troškova štampanja i snažnom konkurencijom printanih medija, zbog čega se u potpunosti fokusiramo na virtualni svijet. Tamo ćemo, uvjeren sam, započeti novu, još uspješniju fazu našeg brenda", izjavio je Paul Cheal, jedan od čelnika Time.Inc-a, trenutnog NME-jevog izdavača.

Posljednje printano izdanje izlazi u petak, 9. ožujka iako postoji mogućnost da se i u budućnosti na kioscima pojavi neki specijal.

01. svibanj 2024 02:23