Aktualno
StoryEditor

Libertarijanska utopija: Zeleno svjetlo za plutajuće gradove bez regulatornih tijela

18. Prosinac 2017.

Prije gotovo jednog desetljeća milijarder Peter Thiel s kolegama je utemeljio neprofitnu organizaciju pod nazivom Seasteding Institute, čime su stvorili temelje za prvi plutajući grad u svijetu. Do 2020. cilj Instituta je izgraditi desetak plutajućih otoka u Francuskoj Polineziji na kojima će se nalaziti domovi, restorani, poslovni prostori, škole i hoteli, javlja Business Insider.

Isprva su osnivači projekta zamislili grad kao libertarijansku utopiju bez regulatornih tijela, a Joe Quirk, predsjednik Instituta kazao je kako je vizija njegovog tima evoluirala dalje od te ideje.

Tim sada grad zamišlja kao reakciju na rast razine mora za koju se očekuje da će porasti za više od šest stopa do kraja ovog stoljeća. Početkom ove godine vlada Francuske Polinezije dala je zeleno svjetlo Seasteading Institutu za početak testiranja umjetnih ‘plutajućih otoka‘ i pripadajućih gradova u njihovim teritorijalnim vodama.

>>>Pariz gradi toranj ‘Bijela šuma’ koji će krasiti 2000 biljki

Na otocima bi trebalo živjeti oko 250 stanovnika, a biti će udaljeni nešto manje od kilometra od obale. Otok će s kopnom biti povezan trajektnom linijom.

Dva su predložena dizajna, prvi uključuje zgrade sagrađene u više klastera, te velike solarne panele i vjetroelektrane. Drugi dizajn je otok u obliku potkove na kojemu će biti niz zelenih površina.

Zamisao tima je da se na otoku hrana uzgaja kroz akvakulturu, što znači uzgoj biljaka i ribe, a otoci će energiju dobivati solarnim izvorima, te kontinuirano prikupljati i reciklirati oceansku vodu.

Otocima će upravljati neprofitna organizacija Blue Frontiers, a Quirk očekuje da će desetak otoka koštati oko 60 milijuna dolara. Sredstva će se prikupiti pomoću ICO-a (Initial coin offering), nereguliranim načinom prikupljanja sredstava pomoću kriptovaluta.

>>>VIDEO: Alphabet gradi digitalni grad u Kanadi

Quirk ističe da će ljudi znatno ranije početi živjeti na oceanu nego na Marsu. Plan je svakako ambiciozan s obzirom na to da prototip plutajućeg grada u San Franciscu nije realiziran 2010. kako je bilo planirano.

Posljednjih nekoliko godina Institut je postao simbol tendencije tech industrije u stvaranju utopijske vizije za budućnost. Porast razine mora uslijed klimatskih promjena prijeti obalnim gradovima diljem svijeta, a izgradnja plutajućeg grada mogla bi biti jedna od opcija za rješenje tog problema. Ako Institut uspije realizirati projekt proširit će ga i izgraditi pristupačne nekretnine jer će prve izgrađene biti luksuznog karaktera.

26. travanj 2024 11:51