Aktualno
StoryEditor

Libra: Zuckerberg danas predstavlja kriptovalutu za plaćanja preko Facebooka

18. Lipanj 2019.

Očekuje se da Mark Zuckerberg danas objavi plan pokretanja Facebookove kriptovalute. Libra, kako bi se trebala zvati, omogućit će online plaćanja posredstvom Facebook profila. U Kini, koja zabranjuje Facebook, već se koristi društvena mreža WeChat kojom se plaća u yuanima. Pa, premda projekt nije originalan, zasigurno će izazvati pravu revoluciju u globalnom platnom prometu, a omogućit će jednostavnije transfere novca i hrvatskim novim gastarbajterima iz Irske, Švedske, Njemačke...

Za razliku od bitcoina i drugih kriptovaluta čija vrijednost nekontrolirano i dramatično varira, libra će, koliko se može saznati, biti oslonjena na valute poput dolara, eura i jena, pa bismo libru mogli nazvati - polukriptovaluta.

Za cijeli projekt Zuckerberg je navodno osigurao milijardu dolara, a poznavatelji tvrde da su u priču već ušli (i financijski, makar sa sitnišem od po deset milijuna dolara) najveći globalni igrači – PayPal, Visa, MasterCard, Uber... Sad je zainteresirana javnost iskopala Zuckerbergovu izjavu od prije par mjeseci na Facebookovoj razvojnoj konferenciji: ‘Trebalo bi biti jednako lagano slati nekome novac kao što je lagano poslati fotografiju‘.

KAKO JE PROPAO FACEBOOK CREDITS

Facebook je već prije deset godina kreirao Facebook Credits virtualnu valutu koja je korisnicima omogućavala kupnju proizvoda u aplikacijama na njezinoj stranici za društveno umrežavanje. Projekt je obustavljen nakon manje od dvije godine jer nije privukao dovoljno korisnika.

Prema onome što je procurilo iz Facebookovog sjedišta u kalifornijskom gradiću Menlo Parku, libra će se moći kupovati domaćom valutom, a onda trošiti – na internetu, ali i u trgovinama koje prihvaćaju online plaćanje, i, naravno, kod turističkog Booking.coma i platforme za online plaćanje Stripe, koji su se navodno već uključili u Facebookov projekt.

Projekt se razvija godinu dana, u suradnji s nizom zainteresiranih, a odrađeni su i razgovori s predstavnicima američkog Ministarstva financija. Koji bi mogli biti krajnji dosezi novog Facebookovog biznisa, teško je procjenjivati.

Isto tako, nezahvalno je prognozirati kako će libra utjecati na vrijednost, pa i sudbinu bitcoina i drugih postojećih kriptovaluta, ali ‘rudari‘ diljem svijeta, pa i oni u Hrvatskoj, sigurno su jako zabrinuti.

25. travanj 2024 17:31