29. kolovoz 2018.

Liburnija dobila podršku EU fondova za kupnju 25 novih autobusa

Kupnja 25 novih autobusa za zadarsku prijevozničku tvrtku Liburnija financirat će se s gotovo 45 milijuna kuna, od čega je 36 milijuna iz EU fondova, a Ugovor od dodjeli bespovratnog novca u srijedu su u zadarskoj Gradskoj vijećnici potpisali ministar mora, prometa i infrastrukture Oleg Butković, ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i direktor tvrtke Liburnija Edvin Šimunov.

Autobusi će stići za godinu dana, a prometovat će na gradskim i prigradskim linijama.

>>> Bespovratnih 38 milijuna kuna za nabavu autobusa u Rijeci

"Drago mi je što će Zadar dobiti 25 novih autobusa, jer su neki od autobusa kojima se obavlja javni promet prešli dva milijuna kilometara. Nadam se da će novi autobusi potaknuti građane Zadra da promijene navike i češće koriste javni prijevoz, što ima dvostruku korist - smanjenje prometnih gužvi i očuvanje okoliša jer je riječ o modernim autobusima koji manje onečišćuju zrak", rekao je ministar Butković.

Među novim autobusima, osam će ih biti posebno prilagođenih osobama s invaliditetom, a ukupno će biti zamijenjena trećina gradskog voznog parka.

Prema riječima gradonačelnika Zadra Branka Dukića, od sljedeće godine tvrtka Liburnija imat će možda najmlađi vozni park u Hrvatskoj.