Aktualno
StoryEditor

Lice i naličje rasta Konzumove uskrsne prodaje

11. Travanj 2018.

Samo dan nakon objave da je dovršena nagodba za Agrokor, iz koncerna je odaslano priopćenje o velikom rastu prometa Konzuma u odnosu na prošlogodišnju uskrsnu sezonu. Ostvaren je 17 posto veći promet nego za lanjski Uskrs. U priopćenju se ne navodi da je prošle godine glavnina uskrsnog šopinga obavljana na vrhuncu krize koncerna, u tjednu u kojem je donesen lex Agrokor. S obzirom na to da je ovogodišnji promet u odnosu na 2016. porastao jedan posto, jasno je koliko je niska bila prošlogodišnja ‘uskrsna‘ baza.

>>> Peruško nakon sastanka u Vladi: Svi ključni elementi nagodbe su dogovoreni

Predsjednik Uprave Konzuma Slavko Ledić pohvalio se da su zaposlenicima u skladu s Kolektivnim ugovorom isplaćene uskrsnice od 700 kuna. Pitanje je kako na to gledaju vjerovnici, pogotovo dobavljači. Jer, dok Ledić ističe da je ‘izuzetno zadovoljan rezultatima‘ ostvarenim u proteklom periodu, nije spomenuo da je Konzum u prva dva mjeseca ove godine imao negativan EBITDA (minus 17,6 milijuna kuna), a da je plan da Konzum ovu godinu okonča s EBITDA u minusu od 23,6 milijuna kuna, o čemu piše Lider u novom broju.

Sukladno tome, i u duhu upravo postignutog dogovora, prema kojem isplata ‘graničnog duga‘ dobavljačima u ovoj i naredne tri godine ovisi o poslovanju Konzuma, dobavljačima će, piše Lider, za ovu godinu umjesto četvrtine obećane svote ostati samo dobra vjera da će u naredne tri godine ipak biti bolje.

Pa možda i koji od dobavljača neke od idućih godina bude mogao isplatiti regrese, uskrsnice i božićnice.

20. travanj 2024 03:32