Aktualno
StoryEditor

Lider invest istok: CRO profili i CRO kartica pokrenuli bi Slavoniju

12. Srpanj 2018.

Ovdje vrijeme ko da stoji, kao da sve duže traje. Otkad pamte stari moji, odlazi se, a ostaje. Inati se, Slavonijo, ljepota nek tvoja boli. Nema onog ko te ne zna, ko te ne zna, a ne voli − stihovi su to pjesme Kiće Slabinca koji opisuju mnogo toga. Možda je već izlizano spominjati stih ‘Inati se, Slavonijo‘, no nisam ga mogao izbjeći, i to zbog toga što se u pet istočnih županija – Virovitičko-podravskoj, Osječko-baranjskoj, Požeško- slavonskoj, Brodsko-posavskoj i Vukovarsko srijemskoj – kriju enormni potencijali. Poljoprivredni, turistički, poduzetnički, proizvodni, izvozni, ali i životni.

>>> Lider invest zapad: U gradu koji teče bolje krepat, ma ne molat

U posebnoj publikaciji ‘Lider invest – istok‘ secirali smo svih pet županija. Od silne količine statističkih podataka izabrali smo one koji pokazuju sadašnje stanje u svakoj od njih. Razgovarajući s mnogim poduzetnicima, predstavnicima županija, gradonačelnicima, stječe se dojam da se stvari itekako miču s mrtve točke. Možda se to i ne vidi u javnosti, pogotovo zato što, nažalost, gotovo svaki dan čitamo tekstove o odlasku mladih obitelji iz Slavonije u neke od zapadnoeuropskih zemalja.

Pišemo o dosadašnjim ulaganjima, ali i onima koja se tek očekuju. Aktivne su jedinice regionalne i lokalne samouprave te regionalne agencije i inkubatori, kao i naša razvojna banka. Vrlo je zanimljivo i to što je Hrvatska poštanska banka (HPB), što je rečeno na Investicijskom forumu Slavonije i Baranje koji se održao u Vinkovcima, na inicijativu uprave dodatno snizila kamatne stope, čak ispod dva posto, što mnogim poduzetnicima otvara put prema većem ulaganju.

>>> Lider invest: I poduzetnici se moraju aktivirati kako bi se investicijska klima poboljšala

Na Forumu se iznjedrilo i nekoliko poduzetničkih prijedloga: osim liberalizacije Zakona o radu i veće kontrole ponuda u sustavu javne nabave spomenuta su bolovanja i pokretanje svojevrsne minireforme tog dijela zakonodavstva, a iznesen je i prijedlog o pokretanju tvornice na istoku Hrvatske u kojoj bi se proizvodili CRO profili. Boris Šimić, nekadašnji državni tajnik, a sadašnji vlasnik i direktor Gradexporta, tvrtke za proizvodnju prozora, vrata i dekorativnih panela, predložio je gradnju takve tvornice. Stajala bi oko 150 milijuna eura, ali ima golem potencijal s obzirom na naše tržište i uvoz takvih proizvoda. Šimić kaže da bi se vrlo brzo pojavio ulagač koji bi kupio tvornicu, a država bi dio tog novca mogla uložiti u gradnju tvornice u Lici koja bi, primjerice, proizvodila parkete ili nešto slično. I tu država, samostalno ili u sklopu javno-privatnog partnerstva, može reidustrijalizirati naše gospodarstvo.

Ne smije se nikako zaboraviti ni velik turistički potencijal Slavonije. Zašto taj predivni dio Hrvatske ne bi postao nova Toskana? Treba samo uvesti CRO karticu. Državni projekt za spas Slavonije i Baranje svakako će pomoći, no i poduzetnici se moraju jače uključiti – svi zajedno tada mogu podignuti Slavoniju na novu razinu.

25. travanj 2024 10:36