Aktualno
StoryEditor

Lider invest jug - Dubinska gospodarska analiza 5 južnih županija

30. Svibanj 2019.

Novi broj Lidera donosi poseban prilog Lider invest - jug u kojem vas očekuje dubinska analiza gospodarstva pet južnih županija.

Unatoč tome što postoje sličnosti u turističkim trendovima, gospodarstva južnih županija karakteriziraju i velike međusobne razlike – ponajprije u ekonomskim pokazateljima uspjeha i razvoja te ostvarenju investicijskih potencijala.

Pročitajte više o solinskom AD Plastiku koji zbog tečaja izgubi jednu tvornicu na godinu, ali i kako je prošao Lider invest u Splitu.

U analizama drugih hrvatskih regija primijećen je relativno slab plasman privatnog sektora i projekata usmjerenih na poduzetništvo, no Zadarska županija, po mnogočemu već dugo najpoduzetnija južna županija, ugodno je iznenađenje.

Iz nekog razloga turistički razvoj četiriju županija koje potpadaju pod skupni naziv Dalmacija teče sporo i improvizirano, ne samo u investicijskim ciklusima već i u tempu brendiranja. Iako po broju noćenja ona ubrzano raste, nažalost, u smislenoj strategiji razvoja turizma, grane koja je, moglo bi se reći, hrani, uvelike zaostaje.

Iako je u južnim dijelovima Hrvatske ostvaren napredak u ulaganju, nisu svi podjednako zadovoljni ulagačkom klimom. Čini se da za taj dio zemlje vrijedi ona ‘što južnije, to tužnije‘, barem kad pitate ljude koliko su zadovoljni uvjetima ulaganja u svojim sredinama.

Uz turizam, koji posljednjih godina ostvaruje rekordne rezultate i generator je razvoja gospodarstva, nakon krize pozitivne pomake bilježe prerađivačka industrija i graditeljstvo, djelatnosti koje su godinama bile nositeljice gospodarskog razvoja Splitsko-dalmatinske županije.

Još mnogo zanimljivih tema čeka vas u posebnom prilogu Lider invest - jug.

17. travanj 2024 01:06