Aktualno
StoryEditor

Lider invest u Vukovaru: Samo dva posto stranih ulaganja završi u Slavoniji

04. Srpanj 2019.

U uvodnom dijelu, skupa Lider invest - istok održanom danas u Županijskoj komori Vukovar predsjednik stručnog odbora Lider investa Mladen Vedriš predstavio je sam projekt, odnosno što je u protekle četiri godine Lider invest nagradio i postigao, nakon čega je Božica Lapić iz Ministarstva gospodarstva govorila o mjerama koje vlada dosada poduzela za poboljšanje uvjeta poslovanja i privlačenje investicija, najavila nove mjere i pojasnila zašto treba ulagati u Hrvatsku.

Tako je podsjetila na poreznu reformu i smanjenje administrativnih barijera (samo u ovoj godini 314 mjera), ali i na osnivanje radne skupine namijenjene poboljšanju klime.

Sljedeći koraci uključuju 4. krug porezne reforme, jačanje digitalizacije javne uprave, skoro donošenje strategije razvoja do 2030., uvođene eura i ulazak u Schengen. U Hrvatsku se isplati ulagati, rekla je, zbog lokacije, konkurentnih troškova rada, atraktivnih poticaja, velikog broja poslovnih zona, oko 16 tisuća zadovoljnih investitora dosada i razvijenog ljudskog kapitala.

Iako je od 1993. do prošle godine ukupno u Hrvatskoj bilo 33,5 milijarde eura izravnih stranih ulaganja, samo je oko 750 milijuna eura otišlo u istočnu hrvatsku regiju, što i nije laskava statistika, rekla je Lapić. To je samo dva posto stranih investicija! Kako bi se to promijenilo, Vlada je pokrenula projekt u suradnji sa Svjetskom bankom kojim bi se u pet slavonskih županija slilo oko 18,7 milijardi eura investicija iz europskih fondova.

U zaključku, Lapić je pozvala poduzetnike da se slobodno jave sa svim upitima i komentarima Ministarstvu gospodarstva koje je uklapanjem Agencije za investicije i konkurentnost ove godine postalo odgovorno za privlačenje investicija.

Drago Dević prisutnima je predstavio novu internetsku uslugu FINA-e koja omogućuje pristup aktualnih informacijama o poslovnim subjektima u realnom vremenu. Info.biz usluga dostupna je u besplatnoj varijanti, start (2500 kuna bez PDV-a), Expert (4500kn) i Premium (6700kn), a razlika je, naravno, u razini dostupnih mogućnosti u svakom od ovih paketa. Neke od funkcionalnosti koje je Dević naveo uključuju ocjenu kreditnog rejtinga, napredno pretraživanje poslovnih subjekata, financijske podatke, gledanje tko vas je pregledavao itd.

[caption id="attachment_390059" align="aligncenter" width="750"] Drago DevićFOTO: Dražen Lapić[/caption]

Posljednje predavanje, o inovativnom gospodarstvu, održao je Tomislav Radoš iz Hrvatske gospodarske komore koji je kroz ključne statistike usporedio Hrvatsku s deset novih članica Europske unije. Napomenuo je da se ove godine očekuje dosezanje pretkrizne razine BDP-a, ali i da je Hrvatska tek na 62 posto prosjeka EU-a, dok su Češka i Slovenija na nekih 90 posto).

Deficit robne razmjene isto je visok i kroz godine članstva u EU kretao se ispod prosjeka drugih usporedivih članica Unije tijekom njihovih godina članstva. Posebno je porazan udio izvoza u BDP-u od samo 24 posto, što Hrvatsku smješta na posljednje mjesto u odnosu na EU10, a usprkos želji za modernizacijom hrvatske ekonomije, dominira izvoz koksa i rafiniranih naftnih proizvoda.

[caption id="attachment_390060" align="aligncenter" width="750"] Tomislav RadošFOTO: Dražen Lapić[/caption]

Na svim relevantnim ljestvicama Hrvatska stoji dosta loše, ali, istaknuo je Radoš, poduzimaju se mnoge mjere kako bi se to promijenilo (digitalizacija javne uprave, niz mjera za smanjenje barijera, novi zakoni u pripremi…).

Hrvatska po prvi put ima uspostavljen inovacijski sustav, ali da bi dosegnula prosjek EU-a od tri posto izdvajanja za inovacije i istraživanje u BDP-u, država bi morala sljedeće godine isplatiti preko 20 milijardi kuna u tu svrhu, poručio je Radoš.

26. travanj 2024 09:58