Aktualno
StoryEditor

FOTO: Lider invest u Zadru - Školstvo i gospodarstvo uglavnom su dva paralelna svijeta

30. Svibanj 2017.

O jednom od temeljnih problema hrvatskog gospodarstva, neusklađenosti obrazovne politike i tržišta rada, bilo je riječi u Zadru, na investicijskom forumu Dalmacije i južne Hrvatske, posljednjem ovogodišnjem predstavljanju Lider investa, projekta kojim Lider drugu godinu za redom prepoznaje, nagrađuje i promiče proizvodne investicije koje povećavaju izvoz, otvaraju nova radna mjesta i stvaraju dodanu vrijednost.

Problem nedostatka stručnih kadrova izvozno orijentirana zadarska tvrtka HSTEC koja se bavi robotikom i pametnom automatizacijom i uskoro otvara novi proizvodni pogon rješava sama tako da uz mentorsku podršku direktno u proizvodnom procesu educira buduće deficitarne operatere na CNC strojevima.

John Karavanić, predsjednik Uprave najvećeg domaćeg brodara Tankerska Next Generation, rekao je da su školstvo i gospodarstvo uglavnom dva paralelna svijeta, ali i kako oni nemaju problema sa pronalaženjem kadrova jer surađuju sa zadarskom pomorskom srednjom školom i fakultetom. U ime Cromarisa, našeg najvećeg proizvođača bijele ribe govorila je Renata Barić i istaknula kako i njena tvrtka surađuje sa zadarskim sveučilištem i to na novom projektu osposobljavanja budućih kadrova u industriji marikulture. Problem nedostatka stručnih kadrova izvozno orijentirana zadarska tvrtka HSTEC koja se bavi robotikom i pametnom automatizacijom i uskoro otvara novi proizvodni pogon rješava sama tako da uz mentorsku podršku direktno u proizvodnom procesu educira buduće deficitarne operatere na CNC strojevima.

Važnost lokalne samouprave u poticanju investicija

Na okruglom stolu govorila je i Vedrana Jelušić Kašić, regionalna direktorica EBRD-a, i uz ostalo naglasila važnost lokalne samouprave u poticanju investicija. Ustvrdila je da lokalna samouprava mora osigurati komunalnu infrastrukturu i biti efikasni servis investitorima, ali i ne bježati od uvođenja privatnog sektora u djelokrug komunalnih usluga koje onda po modelu javno-privatnog partnerstva otvaraju dodatni investicijski potencijal.

U svom prvom javnom nastupu u Zadru je govorio novoizabrani župan Božidar Longin koji je rekao da će gospodarstvo Zadarske županije nastaviti rasti, dobrim dijelom i zbog nastavka realizacije velikih infrastrukturnih projekata. Da Zadarska županija posljednjih godina bilježi gospodarski rast najviše zahvaljujući turizmu, brodarstvu, ribarstvu i marikulturi izlagao je predsjednik Županijske komore Zadar Dario Jurin.

24. travanj 2024 12:55