Aktualno
StoryEditor

Lideri britanskih kompanija u prosjeku zarađuju 386 puta više od minimalca

28. Ožujak 2017.

Čelnici britanskih top 100 tvrtka zarađuju u prosjeku gotovo 400 puta više nego radnici  koji rade za minimalac, što je dolilo ulje na vatru za raspravu o nejednakosti u zemlji.

Potaknuto glasovanjem u Velikoj Britaniji za izlaz iz Europske Unije, premijerka Theresa May obećala je da će premostiti jaz onih na vrhu i njihovih zaposlenika prisiljavajući kompanije da zaposlene stave u odbore kako bi smanjili pretjerano ponašanje kompanije.

May je istaknula da postoji ‘neracionalan, nezdrav i rastući jaz‘ između plaća koje kompanije plaćaju radnicima i njihovim šefovima.

>>>Žene sve kvalificiranije, ali i dalje zarađuju 16 posto manje od muškaraca

Medijan vrijednost plaća čelnika kompanija iz sastava britanskog burzovnog FTSE 100 indeksa iznosila je prosječno 5,3 milijuna funti, što je 386 puta više od minimalca, a 190 puta više od prosječne plaće Britanaca.

Prosječna plaća čelnika kompanija iz sastava britanskog burzovnog FTSE 100 indeksa 165 puta je viša od plaće medicinske sestre, odnosno 140 puta više od plaće nastavnika.

Marketinško-komunikacijska korporacija WPP , gdje osnivač i rukovoditelj Martin Sorrell u 2015. godini zaradio 70 milijuna funti na plaće i bonuse, a to je  5.154 više od minimalca.

Sorrell, koji je na popisu najbolje plaćenih rukovoditelja, odgovorio je na pobune ulagača rekavši da je tijekom 30 godina uložio vlastiti novac u tvrtku i reinvestira gotovo sve svoje prihode u VE dionice, što znači da su njegovi interesi u potpunosti vezani za tvrtku.

Zaklada Equality Trust kazala je da želi da sve srednje i velike tvrtke otkriju svoje omjere plaća rukovoditelja i zaposlenih zbog povećanja transparentnosti korporativnih plaća.

16. travanj 2024 09:23