Aktualno
StoryEditor

Liderov specijal EU 5.0: Pet godina u EU, izvoznici profitirali, opasnost od stagnacije vreba

28. Lipanj 2018.

Hrvatska će 1. srpnja obilježiti petu godinu u Europskoj uniji. Novi Liderov specijal analizira što se u tih nekoliko godina promijenilo i kako smo iskoristili članstvo.

>>>Novi specijal ‘Brendovi’: Automobili koje Hrvati najviše vole

Ključni parametri pokazuju da je Hrvatska itekako iskoristila ulazak u EU, uvelike se uspjela prilagoditi i uglavnom rasti jednakim tempom kao Unija.

BDP je prošle godine rastao i brže od prosjeka EU, a gospodarstvo se polako počelo okretati i sektorima poput ICT-a i financija od turizma i građevinarstva.

Ulazak Hrvatske u EU tvrtkama je pojednostavnio poslovanje, carinska unija štedi im vrijeme i novac, izvoz je veći, ali i ulaganja, lakše je poslovati, ali nema u tome ničega spektakularnog. Konkurentnost je i dalje glavna zapreka za uspješniji nastup hrvatskih proizvoda i usluga na europskom tržištu.

>>>Specijal na sto stranica: Petsto omiljenih brendova generacije Z, Y, X i ‘baby boomera’

Doneseni su neki propisi koje Bruxelles od nas uopće nije tražio i pritom zakomplicirali ionako složene propise EU, a sve na štetu građana i gospodarstva.

Iz Europskih strukturnih i investicijskih fondova Hrvatskoj je u financijskom razdoblju 2014. - 2020. na raspolaganju ukupno 10,676 milijardi eura. To su velika sredstva i kvalitetno pripremljeni projekti u pravilu ih dobivaju.

Od 2013. do danas hrvatski građani, i to velik broj visokoobrazovane mladeži te obitelji s djecom, intenzivno se iseljavaju u zemlje EU. U pet godina iseljen je grad veličine Osijeka, a poslodavci su sve svjesniji da radnicima moraju stvoriti bolje prilike.

>>>Specijal ‘Brendovi’ donosi koji sportski klub četiri potrošačke generacije najviše vole

Neki hrvatski gospodarstvenici žale se na prereguliranost tržišta, drugi na nerealan tečaj eura, no svi se slažu da im je nakon ulaska Hrvatske u EU lakše poslovati na stranom tržištu.

Prilog potražite na kioscima Tiska i iNovina uz novi broj Lidera.

26. travanj 2024 05:42