Aktualno
StoryEditor

Liderov Susret guvernera: Bankarska krema regije dolazi u Savudriju

19. Veljača 2019.

Jedinstveni događaj u kojem već sedam godina redovito sudjeluju guverneri i bankari regije održat će se od 14. do 15. ožujka u savudrijskom hotelu Kempinski. Ovogodišnji Susret guvernera i bankara regije okupit će guvernera HNB-a Borisa Vujčića, guvernera Banke Slovenije Boštjana Vaslea, guvernerku Narodne banke Makedonije Anitu Angelovsku Bezhosku, guvernera Centralne banke Crne Gore Radoja Žugića te viceguvernerka Centralne banke BiH Želimiru Raspudić. Ekonomski analitičar Velimir Šonje s njima će raspravljati o primjeni tehnologije u financijskom sektoru, ulozi središnjih banaka, kako će se promjene odraziti na banke, na građane, ali i na monetarnu politiku.

[caption id="" align="alignright" width="215"] Dr. Karnit Flug bila je prva žena na čelu Izraelske središnje banke.[/caption]

Uvodni govor o financijskoj tehnologiji (FinTechu), jednom od najvećih izazova tradicionalnoj financijskoj industriji u posljednje vrijeme,  prije no što se rasplamsa rasprava guvernera rezerviran je za posebnu gošću - bivšu guvernerku izraelske središnje banke Karnit Flug. Ona će se pozabaviti i nezaobilaznim bankarskim pitanjem današnjice - kako pronaći pravu mjeru regulacije koja će pratiti tehnološku transformaciju sektora i zadržati visoku razinu sigurnosti.

Iako donosi brojne prednosti, neki od potencijalnih rizika FinTecha uključuju otežanu identifikaciju, nesklonost fintech kompanija poslovanju u visoko-reguliranom okruženju i sigurnost (zaštita osobnih podataka, kibernetički kriminal, prijevare klijenata…) i s time se pametno treba uhvatiti u koštac, a upravo takvom scenariju doprinose Susreti guvernera i bankara regije koje poslovni tjednik organizira već sedmu godinu zaredom.

Na konferenciji će u svom predavanju cijenjeni ekonomist Velimir Šonje ponuditi odgovor i na pitanje zašto su stope investicija relativno niske u jugoistočnoj Europi i što stoji iza dobrog plasmana nekih država regije, poput Makedonije i Kosova, na Doing Business ljestvici, odnosno jesu li te zemlje zaista atraktivnije za ulaganja. Prava je to prilika da se provjeri što mogu učiniti banke koje su prisutne u regiji, kakva su njihova iskustva s financiranjem investicija i jesu li iskorišteni svi potencijali koje omogućuju međunarodne razvojne banke. Poznato je kako bez ubrzanja investicija nema viših stopa rasta i cilj je ovoga bloka konferencije razlučiti mogućnosti da se politikama poboljša investicijska klima i potaknu ulaganja, od nekih objektivnih ograničenja kao što su male veličine tržišta i starenje stanovništva odnosno emigracija, što sigurno koči investicije i razvoj.

Također, održat će se i okrugli stol o bankarstvu koji će moderirati Milan Deskar Škrbić iz HNB-a, a između ostalih u raspravi će sudjelovati predsjednik Uprave Erste banke Christoph Schoefboeck, predsjednik Upravnog vijeća HANFA-e Ante Žigman, generalni sekretar Udruženja banaka Crne Gore Bratislav Pejaković te  član Uprave Addiko banke Dubravko Mlikotić.

Ne propustite priliku za druženje s najistaknutijim stručnjacima iz bankarskog i financijskog sektora i, ako još niste, prijavite se na vrijeme za sudjelovanje na 7. Susretu guvernera i bankara regije jer se već godinama traži mjesto više. Pročitajte detaljniji program konferencije.

24. travanj 2024 11:11