Aktualno
StoryEditor

Liderova konferencija - Drakulić: Izvoz premašio 20% ukupnih prihoda u gospodarstvu

03. Srpanj 2018.

Izvoznici ne propadaju - poručio je Veljko Drakulić iz bonitetne kuće Bisnode na Liderovoj konferenciji o izvozu na prezentaciji istraživanja koje je njegova tvrtka izradila na temelju podataka o izvoznicima kroz proteklih pet godina.

U 2017. izvoz je činio oko 20% ukupnih prihoda u hrvatskom gospodarstvu. Najviše izvozi prerađivačka industrija gdje se nalaze kompanije poput INA-e, Plive, Petrokemije, u kojima 40 posto prihoda dolazi od izvoza. Zatim slijede tvrtke koje se bave prijevozom i skladištenjem, kao Zračna luka Zagreb, Croatia Airlines, Tankerkomerc s 30 posto izvoza u prihodima. Zatim slijede poduzeća koja se bave administrativnim i pomoćnim uslužnim djelatnostima, a prihoduju 25 posto od izvoza.

>>>Počela Liderova konferencija o izvozu – Izvoz zaslužuje biti vijest!

- Ukupni prihod zadnjih pet godina raste konstantno i kreće se u iznosu od 2-3 posto. Neto dobit izuzetno je varirala u tom periodu, dok je novostvorena vrijednost rasla slično kao ukupni prihod, odnosno 2-3 posto. Prošle godine izvoz je narastao za 16 posto na 137 milijardi kuna, rekao je Drakulić govoreći na konferenciji Pametni znaju čemu služi izvoz.

Kao jednu od značajnijih obilježja proteklog razdoblja naveo je porast malih tvrtki koje povećavaju udio izvoza.

>>>Danas u Hrvatskoj – Liderova konferencija o izvozu

Istraživanjem koje je tvrtka Bisnode provela kroz proteklih pet godina došlo se do zaključka da 82 posto izvoznika posjeduje izvanrednu likvidnost, bolji su i stabilniji od prosjeka hrvatske ekonomije, što je Drakulić oslikao riječima kako "izvoznici ne propadaju".

Usprkos tome što se nalaze u boljem položaju nego ostali dionici gospodarstva, dodao je da su izvoznici najizloženiji globalnim protekcionističkim politikama kao što su Brexit i američko zatvaranje granica i nametanje carina.

25. travanj 2024 01:36