08. svibanj 2019.

Liderovo istraživanje otkriva koje domaće brendove biste preporučili prijateljima

Kako bismo saznali koji brendovi na domaćem tržištu uživaju status rado preporučivanih, proveli smo istraživanje u kojem je sudjelovalo 933 Liderovih čitatelja. Ispitanici su dobili zadatak u ukupno dvanaest kategorija odgovoriti na pitanje koje bi brendove preporučili svojim prijateljima i ‘svom bratu također‘.

Potrošači preferiraju, odnosno rado preporučuju brendove iz domaćih industrija, pokazalo je istraživanje.

Kraš je tako dvostruko nadmašio konkurentnu Milku (56,6 posto/23,2 posto). Kategorijom bezalkoholnih pića zavladali su Jamnica s 33,1 posto glasova i Franck s 25, 7 posto, a Coca-Cola je na trećemu mjestu sa 22,2 posto glasova.

U industriji alkoholnih pića i piva ‘domaćice‘ su (uz iznimke poput Jägermaistera, Jack Daniel‘sa i Jamesona) zauzele većinu mjesta na listi. U segmentu piva predvode Ožujsko i Karlovačko.

Ako je suditi prema istraživanju, domaće nije prednost kad je riječ o trgovinskom sektoru, gdje je većina kupaca izabrala Lidl.

I dok su u kategoriji tehnologije, odjeća i kozmetike pobjednici mahom ‘stranci‘, zanimljiva se bitka vodi među telekomima. Liderovi bi ispitanici najradije preporučili HT (37,4 posto) pa A1 (33,9 posto) te Tele 2 (24,2 posto). U toj su kategoriji, zapravo, najbliži ‘postoci‘, što znači da ne nedostaje mnogo da se jedan od tih brendova popne na ljestvici.

Liderovo istraživanje provedeno je digitalno od 12. do 26. travnja 2019. Ispitanici su osobe koje imaju interes za poslovnu zajednicu, zbog čega ih možemo proglasiti utjecajnima i upućenima. Riječ je uglavnom o osobama više naobrazbe i prihoda od domaćeg prosjeka.

Koje brendove automobila, kozmetike, tehnologije, odjeće, a koje trgovačke centre bi preporučili saznajte u posebnom prilogu Brendovi uz novi broj tiskanog i digitalnog Lidera.