04. lipanj 2019.

Lige petice pokretači rasta: Prihodi europskog nogometnog tržišta narasli na 28 milijardi eura

Prema 28. godišnjem pregledu financija u nogometu Deloitteova segmenta sportskih djelatnosti, prihodi europskog nogometnog tržišta narasli su za 11 posto na iznos od 28 milijardi eura.

Do porasta je došlo zbog ‘pet velikih‘ europskih liga, čiji su zajednički prihodi narasli za 6 % u sezoni 2017./2018., ali i zbog FIFA-ina Svjetskog prvenstva u Rusiji.

Unatoč porastu prihoda, sveukupni su poslovni rezultati ‘pet velikih‘ europskih liga pali u sezoni 2017./2018. jer su izdvajanja za plaće sustigla znatan porast prihoda od televizijskih prava u Engleskoj i Španjolskoj za sezonu 2016./2017. Dobit iz redovnog poslovanja Bundeslige i Serije A narasla je za 9 posto, odnosno 8 posto.

- Ako zanemarimo ciklički učinak finala UEFA-inih i FIFA-inih prvenstava u kojima sudjeluju nacionalne reprezentacije, svjedočili smo porastu prihoda u svih 18 godina za koje smo izračunavali veličinu europskog nogometnog tržišta. S obzirom na to da su nogometne utakmice uživo jedna od najtraženijih vrsta zabave za gledatelje i televizijske kuće, kao i jedna od najzastupljenijih tema na društvenim mrežama, očekujemo nastavak rasta. Premijer liga i dalje predvodi, a Španjolska i Njemačka natječu se za drugo mjesto. Njemačka je pretekla Španjolsku nakon početka novog četverogodišnjeg ciklusa ugovora o tv pravima. Očekujemo da će Njemačka zadržati svoju poziciju druge najveće lige s obzirom na prihode i u sljedećem izdanju pregleda, dok će joj La Liga možebitno ponovno preoteti mjesto u sezoni 2019./2020. - prihoda‘ – izjavio je Dan Jones, partner i voditelj u Deloitteovu segmentu sportskih djelatnosti.

Premijer liga najbogatija

Premijer liga održala je svoju znatnu prednost pred svojom najoštrijom konkurencijom u sezoni 2017./2018., ostvarivši sveukupno 5,4 milijardi eura prihoda, što je porast u odnosu na sezonu 2016./2017., kada je ostvarila 5,3 milijardi eura prihoda. Kada je riječ o prihodima, engleska je najbogatija liga,72 % veća od Bundeslige; međutim, njezin se omjer plaća/prihoda pogoršao u sezoni 2017./2018 na 59 %, nastavno na povećanje izdvajanja za plaće za 15 %. Početak novog ciklusa ugovora o tv pravima njemačke Bundeslige doveo je do povećanja prihoda od 290 milijuna eura te je time ona smijenila španjolsku La Ligu kao drugu najbogatiju ligu na svijetu.

Prihodi klubova u La Ligi prvi su put probili granicu od 3 milijarda eura nakon novog rasta od 7 %. Porast je dijelom rezultat trećeg uzastopnog trijumfa Real Madrida u UEFA-inoj Ligi prvaka u sezoni 2017./2018. U kombinaciji s Barceloninim komercijalnim rastom, koji obuhvaća novi četverogodišnji sponzorski ugovor s markom Rakuten, dva najveća kluba španjolskog nogometa zauzele su prva dva mjesta u Deloitteovoj Financijskoj nogometnoj ligi u 2019. Ronaldo za veće plaće

Talijanska Serija A i dalje je teško pratila rast prihoda u Engleskoj, Njemačkoj i Španjolskoj. Premda je prihod narastao za 8 % (na iznos od 2,2 milijarde eura), to nije bilo dovoljno za smanjenje inače sve većeg jaza. Povećanje troškova plaća odvijalo se sporije nego u ostalih ‘pet velikih‘ liga, što je dovelo do najnižeg omjera plaća/prihoda (66 %) od sezone 2005./2006. Unatoč tomu, Juventusova kupovina Christiana Ronalda i drugi transferi u ljetu 2018. vrlo će vjerojatno dovesti do povećanja plaća u sezoni 2018./2019.

Najbolja francuska liga, Ligue 1, i dalje ima najmanje prihode u usporedbi s ligama pet velikih eropskih liga (1,7 milijardi eura). Pad prihoda od tv prava i sponzorstva neutralizira porast prihoda od utakmica i drugih komercijalnih prihoda. Ligue 1 mora pričekati sezonu 2020./2021. kako bi ostvarila znatna povećanja prihoda od televizijskih prava, kada će se vrijednost tv prava povećati za više od 55 % na otprilike 1,2 milijarde eura po sezoni, što je više od trenutačne vrijednosti tv prava Serije A (1 milijarda eura)i slično naknadama za tv prava na domaće prijenose koja s trenutačno plaćaju La Liga-i.

Lige izvan pet velikih Među ligama koje ne pripadaju ligama petice europskih nogometnih liga, ruska Premijer liga (prihod od 813 milijuna eura) pretekla je tursku ligu Süper Lig (prihod od 731 milijuna) i tako zauzela šesto mjesto na ljestvici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Europi zbog novog ugovora o tv pravima te povećanih prihoda od utakmica zbog poboljšanja infastrukture vazano za Svjetsko prvenstvo 2018.

- Svjetsko prvenstvo 2018. u Rusiji donijelo je izravna i neizravna povećanja prihoda na europskom nogometnom tržištu. To je rezultiralo porastom zbog učinka koji FIFA, UEFA i nacionalni savezi imaju na veličinu europskog tržišta i to za 75 %, sa 2,4 milijardi eura u sezoni 2016./2017. na 4,2 milijardi eura u sezoni 2017./2018. – rekao je Sam Boor, viši menadžer u Deloitteovu segmentu sportskih djelatnosti.

Očekuje se da će učinak novog ugovora o tv pravima turskoj ligi Süper Lig omogućiti ponovno zauzimanje šestog mjesta na ljestvici liga s najvećim ostvarenim prihodima u Europi u godišnjem pregledu financija u nogometu za 2020.