Aktualno
StoryEditor

Lijek Keytruda uskoro bi mogao istrijebiti rak

14. Lipanj 2017.

Dobre vijesti dolaze nam iz svijeta znanosti. Naime, ukoliko su rezultati studije objavljeni u magazinu Science točni, sve smo bliže otkrivenju super učinkovitog lijeka za rak. Od 86 pacijenata oboljelih od te opake bolesti nakon terapije lijekom Keytruda čija je djelatna tvar Pembrolizumab, kod njih 66 zabilježena je značajna remisija bolesti, dok se kod njih 18 od navedenih 66, rak potpuno povukao.

>>>Kako prepoznati rak crijeva?

Uzrokom mala, ali izuzetno važna studija zaintrigirala je znanstvenike i medicinske stručnjake, pa je tako američka Savezna agencija za sigurnost hrane i lijekova (FDA) odobrila uporabu Pembrolizumaba za liječenje onih pacijenata koji nose specifičnu kombinaciju gena, a koja uzrokuje nastanak raka ( svi od navedenih 66 pacijenata imaju takvu kombinaciju gena).

Djelatna tvar lijeka Keytruda, pembrolizumab, monoklonsko je protutijelo (vrsta proteina) koje prepoznaje i inhibira djelovanje receptora PD-1. Neke vrste raka mogu proizvesti protein koji se kombinira s receptorom PD-1 i onemogućuje aktivnost određenih stanica imunosnog sustava (prirodne obrane tijela) te ih sprječava da napadnu rak. Inhibirajući djelovanje receptora PD-1 pembrolizumab zaustavlja rak pri isključivanju tih imunosnih stanica i time povećava sposobnost imunološkog sustava da ubija stanice raka.

>>>EK istražuje Aspen Pharmu zbog previsokih cijena lijekova za rak

- Ovaj oblik terapije, u kombinaciji s nekim drugim lijekovima i terapijama, možda će uskoro biti zaslužan za potpunu eliminaciju raka - poručio je svjetski renomirani onkolog Jack Jacoub.

20. travanj 2024 01:41