06. siječanj 2019.

Lijek protiv nadutosti PDV-a i za iskašljavanje poskupljenja

S veseljem smo dočekali sniženje PDV-a na bezreceptne lijekove s 25 posto na pet posto, odnosno izjednačavanje porezne stope za sve lijekove. S još većim veseljem tu su odluku dočekali u farmaceutskoj kompaniji Berlin-Chemie i od 1. siječnja digli nabavnu cijenu svojih lijekova za 18 posto (koliko je zapravo sniženje koje su trebali osjetiti potrošači).

>>>Upitna budućnost zavoda za tajno zdravstvo

U Hrvatskoj ljekarničkoj komori, koja je godinama lobirala za izjednačavanje PDV-a, zgroženi su i, prema njihovim saznanjima Berlin-Chemie je jedini cijene svojih lijekova podigao ‘toliko drastično‘. Znači da su i neki drugi uhvatili dio kolača od sniženja PDV-a. No to je legitimno, kako kod lijekova tako i kod onih prehrambenih proizvoda koji su od Nove godine dobili niži PDV.

Razvijeno tržište samo bi eliminiralo tu vrstu ekstraprofita – prestali bi kupovati takve proizvode. A u Hrvatskoj bi komore i udruge potrošača mogle pomoći tom tržištu – objavljivanjem tko je koliko digao cijene. Pa bi onda kupci sami mogli odlučiti hoće li kupovati 18 posto skuplje proizvode Berlin-Chemiea: Prostamol Uno za bolesti prostate, Espumisan protiv nadutosti, gel za ublažavanje problema s proširenim venama Lioton i Flavamed za iskašljavanje. Ili će u ljekarnama tražiti slične bezreceptne lijekove drugih proizvođača.