Aktualno
StoryEditor

Lilium Aviation prikupio 90 milijuna dolara za leteći taksi

06. Rujan 2017.

Kako je interes za letećim automobilima i dalje prisutan, jedan od najistaknutijih startupova koji rade na toj tehnologiji stekao je veliku financijsku podršku, prenosi The New York Times.

Lilium Aviation, njemačka tvrtka koja je ove godine odradila uspješan testni let Eaglea, električne mlazne letjelice s dva sjedala u svojoj münchenskoj bazi, priopćila je u utorak da je skupila 90 milijuna dolara u novom krugu financiranja.

>>>VIDEO: Njemački startup Lilium razvija uslugu letećeg taksi prijevoza

Ulaganje je predvodio Tencent Holdings, kineski internetski div, a ostali ulagači bili su LGT, investicijsko društvo kraljevske obitelji Lichtensteina; Atomico, tvrtka koju vodi osnivač Skypea Niklas Zennstrom i Obvious Ventures, investicijsko društvo koje je utemeljio suosnivač Twittera Evan Williams.

Četiri studenta Tehničkog sveučilišta u Münchenu koji su osnovali Lilium, osmislila su dizajn koji bi trebao biti energetski učinkovitiji od konkurentskih modela. Liliumovo vozilo je dizajnirano za polijetanje i slijetanje u okomitom položaju poput helikoptera.

Lilium također radi na većoj inačici s pet sjedala. Taj "zračni taksi" mogao bi prevoziti putnike ili teret do 300 kilometara ili 186 milja i doseći maksimalnu brzinu od 300 kilometara na sat.

- Imamo jako zagušene gradove gdje možemo raditi na poboljšanju stvari, rekao je Remo Gerber, glavni poslovni časnik Liliuma. On i njegovi kolege predviđaju flotu zračnih taksija koji se šire po prepunim gradovima, jednom kada vozila budu dovršena i odobrena od strane raznih regulatora.

>>>4. industrijska revolucija: Putovanje kroz vrijeme – kad očekivati polijetanje automobila

- Vozila za individualni prijevoz pokušavamo pretvoriti u vozila za masovni prijevoz, dodao je.

To privlači kineski Tencent jer smatra kako to carstvo e-trgovine može imati koristi od takvog zračnog prijevoza.

- Od nerazvijenih regija s lošom cestovnom infrastrukturom, do razvijenog svijeta s prometnim zagušenjem, dnevni let ima potencijal osjetnih poboljšanja u mnogim aspektima života, rekao je David Wallerstein, glavni istražitelj Tencenta.

Novčana podrška od Tencenta i drugih investitora pomoći će ubrzati taj rad i omogućiti Liliumu da uz dosadašnjih 70 djelatnika otvori još mnogo radnih mjesta, rekao je Gerber.

24. travanj 2024 13:17