Korona i biznis
20. kolovoz 2018.

Lipa o minimalnoj plaći direktora - problem je u različitim poreznim stopama na dohodak i dobit

Vlada bi trebala povući predloženu izmjenu i dopunu zakona o doprinosima, a uzrok "umjetno stvorenog problema" leži u različitim poreznim stopama na dohodak i dobit koje bi trebalo ujednačiti, ocijenila je Udruga poreznih obveznika Lipa.

"Propisivanjem minimalne vrijednosti rada za direktore, obrtnike i samozaposlene osobe povećava se opterećenje malih i mikro poduzetnika, otežava pokretanje novih tvrtki te predstavlja zaostatak razmišljanja iz doba u kojem je vladala arbitrarnost planskog gospodarstva i dogovorne ekonomije", stoji u priopćenju Lipe.

Ministarstvo financija u četvrtak je pustilo u javnu raspravu prijedloge izmjena niza poreznih zakona, među kojima i nacrt prijedloga o izmjenama i dopunama zakona o doprinosima.

>>>Sučević: Hoćete izjednačiti obrtnike i poduzetnike? Nema problema: smanjite namete obrtnicima

Ministarstvo u sklopu toga predlaže povećanje koeficijenta s 0,65 na 1,1 koji se množi s prosječnom plaćom radi utvrđivanja mjesečne osnovice za obračun doprinosa za osiguranika koji s poslodavcem ima ugovoren rad u punom radnom vremenu, a istodobno je kod tog poslodavca član uprave ili izvršni direktor ili upravitelj zadruge.

Taj postupak koji se službeno zove „propisivanje minimalne osnovice za obračun doprinosa za obvezna osiguranja“ znači da država propisuje minimalnu vrijednost rada za neke djelatnosti i organizacijske oblike. Država to radi putem Naredbe ministra financija o iznosima osnovica za obračun doprinosa za obvezna osiguranja, koja se donosi za svaku za godinu a koja se sastoji od nekoliko tablica s arbitrarno definiranim koeficijentima za različite profesije i organizacijske oblike.

Prema riječima ministra financija, cijeli je postupak motiviran „zloupotrebama“ određenog broja poduzetnika koji izbjegavaju plaćati svoje obveze za zdravstveni i mirovinski sustav, a čije usluge koriste kao i svi drugi. Udruga Lipa smatra da je to logični slijed pogrešnog i štetnog razmišljanja i odnosa prema poduzetnicima te da se radi o umjetno stvorenom problemu i tipičnom ispoljavanju tzv. zakona neželjenih posljedica.

>>>Marić: Neće biti nikakvih promjena za male i srednje poduzetnike

Uzrok umjetno stvorenog problema leži u različitim poreznim stopama na dohodak (24 i 36 posto) i dobit (18 posto), koje motiviraju poduzetnike na isplatu svoje poduzetničke nagrade u što većoj mjeri kroz dobit a ne kroz plaću te u izdvajanjima za obvezno zdravstveno i mirovinsko osiguranje koja se deklarativno tretiraju kao „doprinosi“ iako su u stvari porezi. Ta izdvajanja, s izuzećem II mirovinskog stupa, nemaju oblik individualiziranog osiguranja te je vrijednost usluge koju poduzetnici dobiju u potpunosti (kod zdravstva) ili u određenoj mjeri (kod mirovina) neovisna od iznosa i dužine trajanja uplata.

Stoga mikro i mali poduzetnici, obrtnici i osobe u slobodnim zanimanjima imaju prirodan poticaj za što manjim uplatama takvog oblika skrivenog oporezivanja. Udruga Lipa smatra da se ovaj umjetno stvoreni problem može riješiti isključivo smanjivanjem poticaja za „zloupotrebe“ ujednačavanjem poreznih stopa kao što su to učinile neke tranzicijske zemlje te ozbiljnom reformom sustava zdravstvenog i mirovinskog osiguranja u kojem bi se obvezni, minimalni dio deklarirao kao ono što u naravi jest – porezom – dok bi se ostatak prepustio individualiziranim oblicima dobrovoljnog osiguranja.

>>>Šonje: Skrivena stvarnost iza propisivanja minimalne direktorske plaće

Ovakva reforma ne samo što bi riješila ovaj nazovi problem već bi riješila i mnoge druge te bi građane i poduzetnike učinila motiviranijima i odgovornijima prema vlastitoj budućnosti.