Aktualno
StoryEditor

Ljubo Jurčić: Kina ne mora biti naš trojanski konj, a Pelješki most mogao je biti besplatan

12. Travanj 2019.

Možda se stječe osjećaj da se nas 16 zemalja dogovara kako ćemo pregovarati s Kinom, ali to je pogrešno, Kina sa svakim posebno razgovara. Kina ima politiku podijeli pa vladaj. Zapadni, američki kritičari, kažu da bi summit 16+1 mogao biti neprimjetni trojanski konj te da Kina na taj način na mala vrata ulazi u Europu, koja će se u jednom trenutku probuditi i shvatiti da je Kina uzela sve, komentirao je dubrovački summit 16+1 ekonomski analitičar Ljubo Jurčić gostujući u emisiji Novi dan na televiziji N1.

Kritizirao je pritom nesposobnost vlada 16 država što traže nekog trećeg za investicije jer, kako tvrdi, nisu sposobne same stvoriti proizvod, naći investitora i rješenje. Hrvatska primjerice u sektoru brodogradnje ima puno komparativnih prednosti - tehnološki kvalitetnije i složenije brodove od Kine, ali, pojasnio je, znanje ne služi previše kada se njime loše upravlja.

- Kina ima taj geopolitički interes ovdje, Pelješki most su nam mogli napraviti besplatno, rekli su nam između redova da su to napravili ispod cijene, žele imati suradnika, prijatelja u Hrvatskoj, Grčkoj...

Kina ne mora biti naš trojanski konj.

Istina je da imaju jeftinu radnu snagu i jeftinije proizvode, ali mi imamo znanje i obrazovanje za raditi proizvode koji su skuplji i kompliciraniji. Dakle, nije problem u Kini i Americi, nego u onome tko vodi nacionalnu državu, može li je iskoristiti na pravi način, zaključuje Jurčić.

19. travanj 2024 14:45