25. srpanj 2019.

Ljubo Jurčić: Moguće je preuzeti gradnju brodova od 3. maja u stečaju, ali...

Predsjednik NO 3. maj Juraj Šoljić u pismu premijeru Andreju Plenkoviću između ostalog upozorava da bi to brodogradilište u slučaju stečaja moglo za brod koji se još gradi za kanadsku Algomu dobiti samo oko dva milijuna dolara umjesto osam milijuna, jer će naručitelj najvjerojatnije čekati dok se ne postigne četvrtina procijenjene cijene.

Osim toga, upozorava, gradnja će se najvjerojatnije dovršavati u Turskoj ili Rumunjskoj čime će osim 3. maja izgubiti i Hrvatska. Slična je sudbina i za još jedan brod za koji bi se moglo dobiti tri milijuna dolara, a gradnja će se također dovršiti u Turskoj ili Rumunjskoj.

Treba li pustiti brodogradilište 3. maj u stečaj i spasiti proizvodnju na način kao što je spašena u šibenskom TLM-u? Slovenska Grupa Impol svojevremeno je osnovala tvrtku Impol-TLM Šibenik u Hrvatskoj, unajmila pokretnine i nekretnine od TLM Aluminiuma u stečaju te odmah uspostavila proizvodnju valjanih aluminijskih proizvoda, vrativši 208 radnika Aluminiuma koji su zbog stečaja završili na ulici.

I u slučaju stečaja 3. maja neko bi brodogradilište ili neka tvrtka mogla unajmiti strojeve i radnike bez da preuzima dug tvrtke te time završiti započete poslove, no ekonomski stručnjak Ljubo Jurčić ne vjeruje u takav scenarij.

- Moguće je, ali puno manje vjerojatno s obzirom da je ovdje riječ o specifičnoj proizvodnji. U svijetu postoji 20-ak brodogradilišta koja bi to mogla napraviti, u Europi možda pet, no nitko od njih do sada nije pokazao ozbiljniji interes niti za Uljanik, niti za 3. maj. Dakle, ideja bi se mogla realizirati, ali je vrlo upitno ima li zainteresiranih, a koliko znam, u vladi niti u brodogradilištu o tome nisu razgovarali – rekao je Jurčić.

Novo stečajno ročište zakazano je za idući četvrtak.