Korona i biznis
03. siječanj 2019.

Ljubo Jurčić: Poticanjem obrta umjesto industrije, Vlada ‘glumi‘ socijalnu instituciju

Ljubo Jurčić, ekonomist i bivši ministar gospodarstva, ne gleda blagonaklono na novi paket mjera za rasterećenje gospodarstva koji je Vlada usvojila na današnjoj sjednici. Prema njemu, Vlada se ponovno postavlja kao socijalna institucija i spašava obrtnike, što je politika koju je Europa napustila prije 200 godina okrenuvši se poticanju industrije.

- U proizvodnji se stvara dodana vrijednost koja se raspoređuje između države, poduzetnika i radnika, a ove predstavljene mjere ne potpomažu stvaranju veće dodane vrijednosti, već samo preraspodjeljuju postojeću dodanu vrijednost. A trenutno je ta dodana vrijednost vrlo niska, među najnižima u Europi, a i pada – ističe Jurčić.

On Vladi spočitava da ni u drugom dijelu mandata nije predstavila mjere za poticanje značajnijeg rasta BDP-a niti za veći rast industrije. Potiče se obrt, što lijepo zvuči u javnosti, ali nema nikakvih mjera za poticanje složenijih proizvoda koji donose veću dodanu vrijednost.

- Poticanje obrta koji stvaraju jeftini proizvod dobra je iluzija za Vladu koja se postavlja za socijalnu instituciju – stav je Jurčića koji drži kako je ovakva politika dugoročno vrlo opasna.

Podsjetimo, Vlada je na današnjoj sjednici predstavila novi paket ukidanja nameta koji bi, prema najavama iz Banskih dvora, gospodarstvu već ove godine trebao donijeti uštede od 626 milijuna kuna. Riječ je o nastavku administrativnog rasterećenja gospodarstva, predstavljenom Nacionalnim programom reformi iz 2018. koji je započet još za vrijeme Martine Dalić. U trećoj fazi reformi predviđa se čak 314 mjera koje se dijelom ukidaju, dijelom se neke procedure pojednostavljenju, dio ih se digitalizira, dok se neke financijske naknade smanjuju.