10. svibanj 2018.

LNG Hrvatska novim natječajem traži manji FSRU da uštedi 90 milijuna eura

Tvrtka LNG Hrvatska raspisala je novi natječaj kojim se traži manja i jeftinija plutajuća jedinica za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), kao dio prihvatnog terminala za LNG na otoku Krku, pa bi ušteda u odnosu na prvi natječaj mogla iznositi 90 milijuna eura, doznaje se iz te tvrtke.

- LNG Hrvatska d.o.o. je otkazao prijašnji postupak nabave te objavljuje novi postupak nabave za FSRU manjih kapaciteta, a u skladu s mogućnostima transportnog sustava Republike Hrvatske, objavila je na svojim internet stranicama ta tvrtka, a rok za dostavu ponuda je 8. lipnja.

>>>Frančić: Postoji snažan interes EU da se plutajući LNG terminal čim prije realizira

Revidirane su tehničke karakteristike i kapaciteti prvotno traženoga FSRU-a na način da se u konačnici smanje prvotno planirani kapitalni troškovi projekta i omogući realizacija projekta pri manjem zakupu kapaciteta.

Kako su na upit Hine objasnili iz tvrtke LNG Hrvatska, u prijašnjem predmetu nabave tražio se FSRU s najmanjim kapacitetom spremnika od 160.000 prostornih metara, odnosno kapacitetom uplinjavanja od oko 6,5 milijardi kubika plina godišnje.

U novom se natječaju, pak, kapacitet spremnika FSRU-a prilagodio na način da će on iznositi najmanje 135.000 prostornih metara tj. da zadovoljava isporuku od 2,6 milijardi prostornih metara plina godišnje u hrvatski transportni sustav, a što je u skladu s mogućnostima ovdašnjeg transportnog sustava.

>>>Prijedlog zakona o LNG terminalu upućen u hitnu saborsku proceduru

- Navedeno će utjecati na smanjenje prvotno planiranih kapitalnih troškova projekta za oko 90 milijuna eura, te omogućiti realizaciju projekta i pri manjem zakupu kapaciteta, istaknuli su iz LNG Hrvatska.

Nova direktorica tvrtke LNG Hrvatska Barbara Dorić rekla je krajem travnja kako joj plan da se projekt LNG terminala na otoku Krku realizira u najkraćem mogućem roku u skladu sa svim tržišnim očekivanjima, a predviđa da se projekt plutajućeg terminala realizira 2020. godine.