03. kolovoz 2018.

LNG Hrvatska produljila rok za drugi krug obvezujućeg zakupa kapaciteta

Tvrtka LNG Hrvatska produljila je rok za zatvaranje drugog kruga obvezujućeg zakupa kapaciteta do 28. rujna, temeljem zahtjeva zainteresiranih korisnika terminala za produljenjem roka za dostavu ponuda, objavljeno je na njezinim internetskim stranicama.

>>>LNG Hrvatska: Natječaj za FSRU se ponavlja, ponude nisu zadovoljile zahtjeve

Drugi krug obvezujuće faze Open Season postupka za zakup kapaciteta LNG-a bio je otvoren 22. lipnja 2018. godine, a rok za predaju ponuda je 3. kolovoza.

S obzirom da je zaprimila zahtjeve od zainteresiranih korisnika terminala za produljenje roka za dostavu ponuda, LNG Hrvatska je u u koordinaciji s Plinacrom i FGSZ uskladila novi terminski plan za provođenje daljnjeg dijela obvezujuće faze zakupa kapaciteta terminala.

Uzimajući u obzir činjenicu da potencijalni zakupci kapaciteta još pregovaraju s dobavljačima LNG-a o mogućnostima ugovaranja njegove dobave, što je ključno za finalizaciju ponuda koje se očekuju po zatvaranju drugog kruga obvezujućeg zakupa kapaciteta, rok za podnošenje obvezujućih ponuda produljuje se na dan 28. rujna 2018. godine, navodi se u priopćenju.

Novi vremenski plan provedbe obvezujućeg zakupa kapaciteta tzv. Open Season postupak s novim rokovima trajanja pojedinih aktivnosti bit će dostavljen svim registriranim kompanijama, dodaje se.

>>>LNG Hrvatska novim natječajem traži manji FSRU da uštedi 90 milijuna eura

Tvrtka LNG Hrvatska provodi obvezujuću fazu Open Seasona za zakup kapaciteta samog terminala na otoku Krku, dok odvojeni Open Season postupak provode Plinacro i FGSZ, odnosno operatori transportnog sustava u Hrvatskoj i u Mađarskoj, a za ugovaranje stalnog kapaciteta transportnog sustava.

Inače, nakon što je u neobvezujućoj fazi Open Seasona interes za zakup kapaciteta plutajućeg LNG terminala iskazalo 20-ak kompanija, a 12 ih dostavilo ponude za zakup u ukupnom iznosu većem od inicijalno ponuđenog kapaciteta od 2,6 milijardi prostornih metara plina, u prvom je krugu podnošenja obvezujućih ponuda interes bio više nego skroman.

Prvi krug za podnošenja obvezujućih ponuda za zakup kapaciteta budućeg LNG terminala završio je 8. travnja, a neke su neslužbene informacije govorile da je zaprimljena samo jedna ponuda, i to navodno samo ponuda Ine za tek 100 milijuna prostornih metara prirodnog plina godišnje.

Kapacitet terminala trebao bi iznositi 2,6 milijardi prostornih metara godišnje, pri čemu je potrebno zakupaca za najmanje 1,5 milijardi prostornih metara da bi investicija bila donekle isplativa.

>>>Zbog LNG terminala na Krku Zelena akcija tuži Ministarstvo zaštite okoliša

Tvrtka LNG Hrvatska nedavno je ponovila natječaj za nabavu plutajuće jedinice za prihvat, skladištenje i uplinjavanje (FSRU), za što zainteresirani sada ponude mogu dostaviti do 24. kolovoza do 14 sati, a ponavljanje objašnjava "formalnim razlozima".