27. svibanj 2019.

LNG sve važniji u kineskom energetskom miksu: Lani uvezli 7,65 milijuna tona plina

Ukapljeni prirodni plin (LNG) sve je važniji u kineskom "energetskom miksu", ocjenjuju u ponedjeljak analitičari portala S&P Global Platts, navodeći carinske podatke o strukturi kineskog uvoza plina.

Kina je u travnju uvezla ukupno 7,65 milijuna tona plina, što je 12,7 posto više u odnosu na travanj prošle godine, pri čemu, kako se ocjenjuje, uvoz LNG-a igra sve važniju ulogu u energetskom sustavu zemlje.

Tako je u travnju uvezeno 4,54 milijuna tona LNG-a i 3,11 milijuna milijuna tona plina kroz plinovode, pri čemu su količine LNG-a povećane za 35,1 posto na godišnjoj razini, a isporuke kroz plinovode smanjene su za 9,3 posto.

Kina je u razdoblju od siječnja do travnja uvezla 31,75 milijuna tona prirodnog plina, što je 15,9 posto više u odnosu na godinu ranije. Uvoz LNG-a u tom je razdoblju porastao za 22,9 posto, na 15,72 milijuna tona, dok je uvoz kroz plinovode povećan za 6,6 posto, na 12,43 milijuna tona, pokazali su carinski podaci.

Na mjesečnoj razini, uvoz prirodnog plina u travnju porastao je za 10,3 posto, pri čemu je uvoz LNG-a porastao za 12 posto, a uvoz plinovoda povećao se za 7,9 posto.

Iz Australije je Kina tijekom travnja uvezla rekordnih 2,79 milijuna tona LNG-a, što je 61,3 posto više na godišnjoj razini, a taj rast je potaknut rastućom domaćom potrošnjom, povećanjem izvoznog kapaciteta australskog LNG-a i trgovinskim napetostima između Kine i SAD-a, ocjenjuju analitičari S&P Global Plattsa.

Dodaju kako kineski uvoz LNG-a raste i bez značajnog priljeva američkog LNG-a te da će Kinezi vjerojatno potražiti druge izvore opskrbe.

U međuvremenu, regionalna ponuda je porasla, a Kini na ruku ide i regionalno povećanje ponude LNG-a, uz istovremeni pad potražnje u Japanu i Južnoj Koreji, tradicionalnim centrima visoke potražnje.

Te su dvije zemlje od početka godine do kraja travnja uvezle 44,3 milijuna tona LNG-a, što je za 3 posto manje u odnosu na isto razdoblje prošle godine.

S druge strane, Kineski uvoz LNG-a iz Australije je, prema podacima kineske opće uprave carine, od ožujka naovamo porastao za 36,5 posto.

Najveći prethodni mjesečni obujam kineskog uvoza iz Australije iznosio je 2,76 milijuna tona, u studenom prošle godine.

Tijekom prva četiri ovogodišnja mjeseca, Kina je prema carinskim podacima iz Australije uvezla 8,93 milijuna tona LNG-a, što je porast od 40,2 posto na godišnjoj razini.