Aktualno
StoryEditor

LNG terminal koštat će 250 milijuna eura, 100 milijuna dat će EU

25. Svibanj 2018.

Plutajući LNG terminal koštat će Hrvatsku 250 milijuna eura, s manjim brodom, od čega je 100 milijuna bespovratnih sredstava EU-a, 150 milijuna iz dio iz ‘equityja‘, a dio kreditom banaka - kojega će isplaćivati tvrtka LNG Hrvatska od tarife. Kad tržište pokaže potrebu gradit će se kopneni terminal - izjavila je Barbara Dorić, direktorica LNG Hrvatska sinoć u HRT-ovoj emisiji Otvoreno (možete je pogledati ovdje).

>>> Piršić: Plutajući LNG terminal platit će građani

Danas se u Saboru, po hitnoj proceduri, glasa o zakonu o plutajućem LNG-u, zato "što se bavi koncesijom, a prema Zakonu o pomorskom dobru - svaku koncesiju preko 50 godina mora potvrditi Sabor. Počeli smo povlačiti sredstva koja smo dobili", kako je objasnio Ivo Milatić, državni tajnik u Ministarstvu zaštite okoliša i energetike, prenio je HRT.

LNG - prilika i prijetnja

"LNG nam je i prilika i prijetnja - prilika za energetsku sigurnost i polugu za razvoj gospodarstva, ali i ekološka i financijska ugroza. Idemo nešto napraviti u korist građana, nisu bitne stranke. Kopneni terminal se ne može realizirati u prvoj fazi, ali zapravo on i nije opcija", rekao je saborski zastupnik Ante Čikotić iz Mosta.

>>> Brod za LNG terminal bit će star 37 godina, stariji i od F-16 koje kupujemo od Izraela

"Ovaj terminal - ako će ga uopće biti jer daleko je od realizacije - bit će plutajući. No na prvom natječaju odmah je bilo jasno da za projekt nema tržišnog interesa, što je ključna stvar koja će odrediti budućnost projekta. Ako nema komercijalne isplativosti - mora se otplatiti 320-340 mil. eura - kakav je interes za objekt koji košta 100 milijuna više", kazao je Marko Biočina,  izvršni urednik Jutarnjeg lista.

Rizik za turizam

Zlatko Komadina je upozorio kako se studija za okoliš nije dobro odradila te da za turizam postoji veliki rizik, a Dorić odgovorila da je "studija utjecaja na okoliš sve odredila. Kapaciteti spremnika su smanjeni. Otvoreni su natječaji i za otvoreni i zatvoreni tip. Najstrože mjere zaštite okoliša su u studiju ugrađene". Dodala je kako Hrvatska traži da brod s postrojenjem (ako se radi konverzija na tankeru) u trenutku preuzimanja ne smije biti stariji od 12 mjeseci, a ukoliko se radi o gotovom brodu on u trenutku dostave 30.6.2020. ne smije biti stariji od 11 godina.

>>> Dorić: LNG terminal realizirat će se 2020.

Što se komercijalnosti projekta tiče Čikotić je izjavio da ćemo "uskoro 20 posto potreba za plinom zadovoljavati iz vlastitih izvora. Nama je ovaj projekt potreban, da ne ovisimo o ruskim energentima, naročito kad se ruši Sjeverni tok", a Dorić podvukla da "projekt neće ići dalje ukoliko ne bude komercijalan. Mislimo da ćemo uspjeti osigurati dovoljan zakup". Dosad je bila samo jedna ponuda i to Ine - od 4 posto.

20. travanj 2024 10:06