Aktualno
StoryEditor

Lobistima Monsanta zabranjen ulaz u EU parlament

29. Rujan 2017.

Lobistima Monsanta zabranjen je ulaz u Europski parlament, nakon što je ta multinacionalna kompanija odbila sudjelovati u saslušanju temeljem optužbi da su vršili nelegalan pritisak na europska regulatorna tijela.

>>>Komisija zabrinuta zbog tržišnih posljedica Bayerovog preuzimanja Monsanta

To je prvi puta da su europski parlamentarci iskoristili svoje pravo da onima koji odbijaju sudjelovati u radu istražnih povjerenstava Parlamenta zabrane ulaz u tu instituciju. Tako je predstavnicima Monsanta do daljnjeg zabranjeno da stupaju u kontakt s parlamentarcima, koriste digitalne baze podataka Parlamenta ili se kreću prostorima parlamenta u Bruxellesu ili Strasbourgu. Tu su odluku jednoglasno podržali svi predstavnici stranačkih blokova u Europskom parlamentu.

"Odluka stupa na snagu odmah, rekao je glasnogovornik Parlamenta," Antonio Tajani za The Guardian.

>>>Peticiju za zabranu ‘vjerojatno’ kancerogenog glifosata potpisalo milijun Europljana

Inače, u Europskom parlamentu oformljena je posebna komisija, sastavljena od stručnjaka za poljoprivredu i zaštitu okoliša, koja bi trebala raspravljati o tome jesu li predstavnici Monsanta vršili nezakonit pritisak na tvorce istraživanja o štetnosti glifosata.

>>>Odobravajući kemikaliju koja se smatra kancerogenom EFSA ‘posudila’ stavke iz Monsantova izvještaja

"Oni koji ignoriraju pravila demokracije gube pravo lobirati u Europskom parlamentu," rekao je predstavnik Stranke zelenih, Philippe Lamberts.

Dodao je kako i američke korporacije moraju prihvatiti korektivnu funkciju Parlamenta u demokraciji, pri čemu Monsanto nije iznimka.

>>>Monsanto je godinama prodavao opasne kemikalije iako je znao za pogubni učinak

Monsanto nastoji ponovno ishoditi dozvolu za uporabu glifosata, iako je Svjetska zdravstvena organizacija objavila pojedina istraživanja koja ukazuju na povezanost supstance s pojavom raka.

Istovremeno, pojavila su se istraživanja koja demantiraju korelaciju između glifosata i raka, tvrdeći kako glifosat ne uzrokuje rak. Monsanto je uputio pismo parlamentarcima u kojima je rečeno kako Parlament nije prava adresa za raspravu o ovoj temi.

>>>Dokumenti otkrivaju utjecaj Monsanta na medije, znanstvena istraživanja

"Zakazano saslušanje zadnji je pokušaj onih koji se protive modernoj poljoprivredi da dodatno frustriraju znanstvenu zajednicu i utječu na regulatorna tijela, slijedeći vlastite interese," ocijenili su u Monsantu.

"Sa zabrinutošću smo promatrali politizaciju pitanja ponovnog odobrenja korištenja glifosata, teme koja se tiče isključivo znanstvene zajednice, a koja je svedena na razinu populizma," rekao je predsjednik uprave Monsanta, Philip Miller.

24. travanj 2024 09:22