Aktualno
StoryEditor

London snažno zainteresiran za stanje na Balkanu

28. Svibanj 2018.

Velika Britanija će, bez obzira na izlazak iz Europske unije, ostati angažirana na Balkanu, što uključuje i Bosnu i Hercegovinu, jer je svjesna ozbiljnih izazova s kojima se ta regija suočava, uključujući sve izraženiji utjecaj Rusije, izjavio je u ponedjeljak u Sarajevu Nigel Evans, voditelj izaslanstva britanskog parlamenta pri Interparlamentarnoj uniji (IPU), čiji članovi borave u višednevnom posjetu BiH.

- Velika Britanija napušta Europsku uniju, no mi ne napuštamo Europu jer je to i geografski nemoguće. Ovaj posjet dokaz je kako Velika Britanija želi nastaviti snažnu suradnju s državama regije i nakon napuštanja Unije, kazao je Evans novinarima nakon sastanka s bosanskohercegovačkim parlamentarcima.

>>>Velika Britanija 1. srpnja Hrvatima ukida radna ograničenja

Zanimanje Londona za regiju, kako je ustvrdio, nije potaknuto Brexitom, ono je uvijek postojalo a sada je samo potvrđeno zbog planova za napuštanje EU.

Izlazak Britanije iz EU, po njegovu sudu, otvorit će prostor za potvrđivanje bilateralnih odnosa s brojim državama s kojima će vlada u Londonu, primjerice, potpisati nove trgovinske sporazume.

- Cilj nam je ojačati trgovinsku suradnju sa svima koji su za to zainteresirani, kazao je Evans.

>>>Zastupnici pritišću Theresu May da Velika Britanija ostane u carinskoj uniji s EU

Komentirajući mogućnost da se Velika Britanija snažnije uključi u rješavanje problema koje ima BiH, posebice u svjetlu pojačanog utjecaja Rusije, britanski je parlamentarac potvrdio kako njegova zemlja dijeli zabrinutost Zapada zbog te činjenice.

- I sama Velika Britanija bila je izložena kemijskom napadu iza kojega stoji Rusija, a riječ je o slučaju trgovanja Sergeja Skripala, podsjetio je Evans.

>>>Rusija sumnja da London drži kao taoce Skripala i njegovu kćer

Kako će članovi britanskog izaslanstva pri IPU idućih tjedana razgovarati s predstavnicima vlasti u BiH na svim razinama, Evans je najavio kako će nakon toga sve zaključke prenijeti i premijerki Theresi May.

Britranski će se parlamentarci, koji su ujedno članovi IPU-a, sastati s članovima Predsjedništva BiH, Vijeća ministara te dužnosnicima Federacije BiH i Republike Srpske.

Interparlamentarna unija je međunarodna organizacija nacionalnih parlamenata, utemeljena još u 19. stoljeću s ciljem uspostave dijaloga među parlamentima i njihove suradnja u borbi za razvoj demokratskih institucija, međunarodne suradnje i mira.

20. travanj 2024 16:21