Aktualno
StoryEditor

Londonske ulične svjetiljke pretvorene u punjače električnih vozila

26. Lipanj 2017.

Iako je zvučalo teško ostvarivo kada je najavljeno 2013. godine, u Londonu je njemačka kompanija za obnovljive izvore energije Ubitricity počela pretvarati ulične svjetiljke u punjače za električna vozila, što bi trebalo olakšati priključenje na struju u četvrti Hounslow, prenosi Weburbanist.

Vlasnici električnih vozila mogu naručiti prilagođeni punjač s ugrađenim mjeračem struje tako da mogu iskoristiti izvore napajanja ugrađene u postolja uličnih svjetiljki, kao i standardne električne utičnice.

>>>MOL krenuo u projekt izgradnje punionica za električna vozila

Kako bi zaustavili slučajne prolaznike od spajanja na izvore napajanja osmišljena je mala naprava, koja informira elektroprivredu da je aktivirano punjenje sa izvora napajanja. Svjetla su pretvorena u LED diode koje bi trošili manje energije, kako bi što više bilo dostupno za druge svrhe.

Također postoji metar koji omogućuje daljinsku naplatu, nadzire upotrebu i nadoknađuje osobu ili tvrtku kojoj utičnica pripada, olakšavajući punjenje vozila kada je to potrebno. Metar mjeri koliko se snage crpi i koliko to košta, na aplikaciji za pametne telefone.

U Ubitricityu vjeruje da će ova funkcija dati potencijalnim vlasnicima električnih automobila veće samopouzdanje da sa svojim električnim vozilima putuju na dalje destinacije.

Integracija s postojećom gradskom infrastrukturom također ima smisla, osobito u područjima gdje nema prostora za trajno punjenje. Postolja za svjetiljke već su tamo, i struja već prolazi kroz njih, tako da dodavanje utičnice omogućuje jednostavno punjenje uz cestu. Vlasnici električnih automobila na tom području mogu zatražiti da se utičnice dodaju na postolje za svjetiljke u blizini svojih domova.

https://www.youtube.com/watch?v=rKaEhBjt1ls

25. travanj 2024 09:46