Aktualno
StoryEditor

Lopine u politici: Od svih lopovluka trebali bi nas braniti pošteni političari

02. Rujan 2017.

Marko Starčić doživio je svojih pet minuta slave. Mladi član Živog zida za vrijeme davanja izjave premijera Plenkovića prošlog četvrtka u Poreču vikao je: ‘HDZ – lopovi. Lopine!’ I za to je zaradio ekspresnu prekršajnu prijavu. Ne zbog vrijeđanja ili klevetanja, nego zbog – remećenja javnog reda i mira. U međuvremenu je odštampao i majice s tom parolom. Zasad nema vijesti o zabrani majice koja remeti javni red i mir.

Time se samo nastavlja moja prošlotjedna tema o (ne)ravnopravnosti pred zakonom. Da podsjetim, branio sam tada Zdravka Mamića od prijetnji smrću koje je zaradio na društvenim mrežama. Ne, nisam branio Mamićevu bahatost i njegovo nasilništvo, niti sam uvjeravao čitatelje u njegovu nevinost u sporovima koje država vodi protiv njega, nisam podržavao njegove poteze u Dinamu kojima uništava klub za koji navijam, koji je upravo ostao i bez europske jeseni… Bez obzira ne sve to – o čemu sam u više navrata vrlo kritički pisao u ovoj rubrici – i dalje mislim da i taj i takav Mamić zaslužuje da ga se brani od metka i od prijetnji smrću. A za to nisu dovoljni usamljeni kroničari.

>>> Zdravko Mamić kao test jednakosti pred zakonom

No država se nije nešto posebno angažirala. Mediji su se ispucali, a policija se pokriva klasičnom ‘istraga je u toku’. Prije tjedan dana zapitao sam se hoće li policija na internetske prijetnje smrću Mamiću reagirati jednako promptno kao i kad se prijetilo jednomu biskupu i jednomu premijeru. Naravno da takve reakcije nije bilo.

Jednako promptno policija je reagirala i na ubojstvo torcidaša Ivana Mate Blaževića u Stobreču. Potjernicu za Nikolom Gusićem Janjićem, osumnjičenim za ubojstvo, raspisala je tek nakon 18 dana. A premijer, kojem se ‘remetio javni red i mir’, policijski postupak u Poreču komentirao je pilatovski perući ruke: ‘Zakon se treba provoditi.’ Dakle, mesićevski i bandićevski ‘neka institucije rade svoj posao’.

No institucije u jednom slučaju rade brže, u drugom sporije. Uzvik protiv HDZ-a u Poreču tako je zaslužio bržu reakciju nego policijsko, pravosudno i političko valoriziranje natpisa ‘Za dom spremni’ u Jasenovcu. Pritom ne mislim da su u HDZ-u lopovi i lopine (bar ne u većem postotku nego u drugim strankama), ali upravo ta poštena većina trebala biti spremna i na porečko, makar i pejorativno, iskazivanje nezadovoljstva stranačkom, pa i državnom politikom. I trebali bi braniti sve nas od mangupa, odnosno lopina u svojim redovima.

17. travanj 2024 07:14