Aktualno
StoryEditor

Loše poslovne prakse: Francuska najavila tužbu protiv Googlea i Applea

14. Ožujak 2018.

Francuska će podnijeti sudsku tužbu protiv Googlea i Applea zbog uvjeta ugovora koje tehnološki divovi nameću malim tvrtkama i inženjerima, kazao je ministar financija Bruno Le Maire.

U razgovoru za RTL Le Maire je u srijedu kazao da je doznao da Google i Apple jednostrano nameću cijene i ostale ugovorne uvjete informatičkim inženjerima.

>>>Presuda: Google ne mora Francuskoj platiti 1,1 milijardu eura poreza

- Zato ću podnijeti tužbu protiv Googlea i Applea pred trgovačkim sudom u Parizu vezano za štetne poslovne prakse, najavio je francuski ministar.

- Koliko god moćni bili, Google i Apple ne bi smjeli biti u poziciji da tretiraju naše nove kompanije i naše inženjere kako ih danas tretiraju, dodao je.

Google i Apple jednostrano nameću cijene i ostale ugovorne uvjete informatičkim inženjerima, tvrdi Le Maire.

Glasnogovornici Apple Francea i Google Francea nisu odmah odgovorili na pozive i poruke Reutersa da komentiraju ministrovu najavu.

Le Maire je također rekao da očekuje od Europske unije da do početka iduće godine zatvori rupe u sustavu oporezivanja koje koriste Google, Apple, Facebook i Amazon kako bi smanjili porezne obveze.

>>>Google i Facebook plaćaju porez u promilima, EU izgubio do 5,4 milijarde eura

Bruxelles trenutno razmatra mjere poboljšanja sustava oporezivanja inozemnih divova koji posluju na europskim tržištima.

23. travanj 2024 10:16