Aktualno
StoryEditor

Lovrinović: Naši izvoznici su na koljenima zbog ‘promašene i neprijateljske politike HNB-a‘

12. Srpanj 2017.

Saborski zastupnik stranke Promijenimo Hrvatsku Ivan Lovrinović upozorio je srijedu kako je Srbija po prvi put od osamostaljenja Hrvatske zabilježila suficit u vanjskotrgovinskoj razmjeni s Hrvatskom, a glavnim krivcem za to drži promašenu vanjskotrgovinsku politiku i Hrvatsku narodnu banku.

>>>Lovrinović podsjetio da treba popuniti saborske odbore stručnjacima

- Ova činjenica govori o promašenosti ukupne, a posebno vanjskotrgovinske politike Hrvatske i to bi nas moralo zabrinuti, rekao je Lovrinović nakon stanke koju je zatražio na početku saborskog zasjedanja.

Srpski izvoz u Hrvatsku u 2016. bio je 467 milijuna eura  i lani je  rastao 17 posto. dok je, kazao je, istovremeno uvoz iz Hrvatske u Srbiju iznosio je 436 milijuna eura te se smanjio se šest posto.

- Ostvaren je suficit od nekih 30-tak milijuna eura, ističe Lovrinović.

Najvažniji uzrok svega toga je, tvrdi, promašena politika HNB-a.

- U 10 godina središnja banka Srbije oslabila je dinar 60 posto. Pa je li onda čudno da je ova smrznuta politika tečaja kune i neprijateljska politika za izvoznike morala dovesti naše izvoznike na koljena, poručio je Lovrinović.

>>>Saborski klubovi poduprli akcijski plan zaštite prirode

Saborski zastupnik SDP-a Peđa Grbin upozorio je pak, nakon stanke, kako se, nakon udara na turizam, podizanjem PDV-a na ugostiteljske usluge sada priprema još jedan - povećanje boravišne pristojbe.

- Turizam je najvažnija gospodarska grana. Povećanjem PDV-a na ugostiteljske usluge učinjen je atak na turizam, a danas se planira povećati i boravišna pristojba, rekao je Grbin.

U nekim se situacijama boravišna pristojba povećava se i više od pet puta, pristojba koja se plaća po noći u najelitnijim mjestima raste za 14 posto.

>>>Sabor suglasan: GMO ne smije ‘na mala vrata’ ući u Hrvatsku

- Država to obrazlaže time što je potrebno investirati nova sredsta u turističku promociju  i zato što boravišna pristojba nije rasla godinama, rekao je Grbin. Dodao je da ta tvrdnja ‘ne drži vodu‘ jer je iznos pristojbe obračunat i naplaćen, od 2015. do 2016. rastao za 20 milijuna kuna.

SDP je apelirao da se prijedlog o povećanju pristojbe još jednom razmotri te prije "još jednog udara na hrvatski turizam razmisli da li je ciljeve moguće postići bez dizanja još jednog nameta".

25. travanj 2024 16:05