Aktualno
StoryEditor

Luis de Guindos jedini kandidat za potpredsjednika ECB-a

19. Veljača 2018.

Euroskupina je u ponedjeljak podržala kandidaturu španjolskog ministra za gospodarstvo i konkuretnost Luisa de Guindosa za mjesto potpredsjednika Europske središnje banke (ECB).

Preporuka europskupine, foruma koji okuplja ministre financija eurozone, treba u utorak potvrditi Vijeće za ekonomiju i financije (ECOFIN). Nakon toga, Europsko vijeće, koje okuplja šefove država ili vlada zemalja članica, zatražit će mišljenje Europskog parlamenta i Izvršnog vijeća ECB-a, a konačna odluka očekuje se na summitu EU-a 22. i 23. ožujka.

>>>Draghi: Uspon eura izvor neizvjesnosti za stabilnost cijena

Novi potpredsjednik će zamijenit će Portugalca Vitora Constancioa od 1. lipnja 2018. godine. Mandat mu traje osam godina i ne može biti ponovno biran.

Izbor De Guindosa nakon preporuke euroskupine sada je formalnost. Ministrima financija eurozone odluka je olakšana nakon što je svoju kandidaturu za taj položaj povukao guverner irske središnje banke Philip Lane, tako da je De Guindos ostao jedini kandidat.

Smatra se da izbor potpredsjednika ECB-a iz jedne od južnih članica EU-a povećava izglede da guverner njemačke središnje banke Jens Weidman zamijeni Marija Draghija na čelu ECB-a, kojemu mandat istječe sljedeće godine.

04. svibanj 2024 07:33