Aktualno
StoryEditor

Luka Mlinarić: Stranke ne pokazuju ni malo volje da se riješi problem rada nedjeljom i blagdanom

19. Prosinac 2017.

Udruga U ime obitelji prozvala je u utorak političke stranke, posebice HDZ i SDP, za izostanak političke volje da reguliraju rad nedjeljom, ističući kako za zakonsku zaštitu neradne nedjelje u Hrvatskoj postoji društveni konsenzus.

- Niti SDP koji je donio manjkav Zakon o radu koji omogućuje iskorištavanje radnika od strane poslodavca, niti HDZ koji je trenutno na vlasti s koalicijskim partnerima, ne pokazuju ni minimum političke volje da se konačno riješi problem rada nedjeljom i blagdanom i stane na kraj toj velikoj društvenoj nepravdi za više od 180 tisuća zaposlenih u trgovinama, istaknuo je u ime udruge Luka Mlinarić na konferenciji za novinare.

Podsjetio je da je udruga u ožujku ove godine predložila Saboru izmjene Zakona o radu koje bi omogućile radnicima u trgovini da sami odluče žele li raditi nedjeljom, kao i utvrdila minimalna naknada za radnika koji radi nedjeljom ili blagdanom od najmanje 50 posto od standardne satnice zaposlenika.

>>>Po treći put pokreće se inicijativa za ukidanje rada nedjeljom

Taj je zakonski prijedlog, naglasio je Mlinarić, blokirao saborski Odbor za rad, mirovinski sustav i socijalno partnerstvo na čelu sa SDP-ovim Gordanom Marasom, za kojega kaže kako ga ne želi uputiti na razmatranje članovima odbora.

Manjkavost važećeg zakona vidi u nedefiniranju iznosa povećanja naknade za rad nedjeljom i blagdanom, što poslodavcima omogućuje da često zloupotrebljavaju tu odredbu povećanjem od samo jedne kune za sat rada nedjeljom. "Nijedan drugi dan u tjednu ne može zamijeniti nedjelju, jer su samo nedjeljom obitelji zajedno na okupu", poručio je.

>>>Rad nedjeljom treba zabraniti

Član Upravnog odbora udruge Ivan Munjin ustvrdio je kako u Hrvatskoj postoji društveni konsenzus udruga, sindikata, građana, vjerskih zajednica o potrebi zakonske zaštite neradne nedjelje, ali da nedostaje političke volje da se to i provede. Stoga je pozvao HDZ i SDP te sve ostale parlamentarne stranke da napokon zakonski zaštite neradnu nedjelju.

- Očekujemo od Vlade da neradna nedjelja, jedan zajednički dan za obitelj, bude prva konkretna mjera populacijske politike, rekla je članica udruge Blanka Magdić.

Iz udruge U ime obitelji čestitali su svim trgovačkim centrima i lancima, njih oko 80 posto, koji su odlučili ovog Božića ne raditi i time omogućili radnicima da taj blagdan provedu sa svojim obiteljima.

25. travanj 2024 13:59