Aktualno
StoryEditor

Luka Modrić: trnovit put do svjetske slave

02. Srpanj 2016.

O jednom od najboljih hrvatskih reprezentativaca i svjetskih nogometaša knjigu su napisala dvojica španjolskih sportskih  novinara Vicente Azpitarte i José Manuel Puertas. Nastala je na temelju razgovora s dvjestotinjak sugovornika. Luka Modrić skroman je obiteljski čovjek dovoljno hrabar da prevlada sve kritike koje su sijale sumnju u to da može postati svjetski nogometaš zbog krhke građe, ali iza koje se krije njegov snažni karakter. S nogometnom loptom proputovat ćete kroz neke od ključnih događaja koji su obilježili njegovu sportsku karijeru, kao što su golemo razočaranje nakon što je Turska izbacila Hrvatsku s Europskoga nogometnog prvenstva 2008., ali i neki od njegovih najsretnijih nogometnih trenutaka.

Vicente Azpitarte, José Manuel Puertas Dominović, Zagreb, 2016.

Povezujući znanje iz različitih znanstvenih disciplina, autori pokazuju kako je monogamija, rođena s pojavom ratarstva i napuštanjem nomadskoga načina života, daleko od ljudske prirode, da nam je nametnuta radi zaštite privatne imovine i problema s porastom populacije. Dokazuju da je primitivni način života bio lagodniji od današnjeg i snažno altruistički orijentiran, pri čemu je ono što danas nazivamo promiskuitetnošću odigralo gotovo ključnu ulogu. Inteligentno i duhovito pokazuju kako naša promiskuitetna prošlost progoni naše napore povezane s monogamijom, seksualnom orijentacijom i obiteljskom dinamikom. Istražuju zašto vjernost može opterećivati, zašto strast blijedi, zašto stariji muškarci sve riskiraju za veze s mlađim ženama.

Seks u zoru Christopher Ryan, Cacilda Jethá Algoritam, Zagreb, 2016.

Priča se događa u Istanbulu i počinje kad profesor povijesti Müstak Serhazin primi telefonski poziv od Nuzhet, žene koja ga je napustila i otišla živjeti u Chicago. Kad ga ona nakon dva desetljeća nejavljanja pozove na večeru, Müstak doživi snažan emocionalni stres. Nakon telefonskog poziva gubi svijest, a kada dođe k sebi, shvati da se nalazi ispred Nuzhetina stana. Vrata su otvorena, on ulazi i zatječe Nuzhetino truplo. Ubijena je otvaračem za pisma na čijem je dršku tugra sultana Mehmeda Osvajača. S referencijama na psihoanalizu i tursku povijest, osobito razdoblje vladavine Mehmeda Osvajača, koji je donio Dekret o bratoubojstvu, glavna tema romana nije toliko identitet ubojice koliko povijesni i psihološki pritisci koji ljude navode da to postanu.

Ubojstvo sultana Ahmet Ümit Naklada Ljevak, Zagreb, 2016.

Knjiga iz pera ‘stručnjaka za stručnjake‘ kao stvorena je za hrvatske uvjete i pomalo zabrinjavajuću opsesiju pojmom stručnosti koja uči kako potpuno svladati gotovo svaku vještinu, odnosno postati stručnjak. Ericsson je karijeru posvetio proučavanju vrhunskih stručnjaka poput šahovskih prvaka, violinskih virtuoza i najboljih sportaša da bi ovom knjigom okrunio proteklih nekoliko desetljeća svog života. U ‘Peaku‘, naime, pokazuje da nema razloga strahovati od pojma ekspertize i da nije potreban nekakav urođeni talent za nju. Nipošto, smatra Ericsson slijedeći vrlo popularnu liniju razmišljanja u modernoj literaturi, svi mi imamo potrebna sredstva za postizanje izvrsnosti, samo ih treba njegovati  na pravi način, svođenjem ekspertize na diskretnu seriju dohvatljive prakse.

Peak: Secrets from the New Science of Expertise Anders Ericsson, Robert Pool Eamon Dolan/Houghton Mifflin Harcourt, travanj 2016.

25. travanj 2024 23:11