Aktualno
StoryEditor

Lyft lansira flotu autonomnih automobila u San Franciscu

09. Rujan 2017.

Uberov najveći konkurent, Lyft, u svoje poslovanje uvodi flotu autonomnih automobila, a odabrani korisnici s područja San Francisca imat će priliku besplatno se provozati u autonomnom automobilu kojeg je razvio Drive.ai, piše Wired.

Naravno, sukladno kalifornijskom zakonu, te zdravom razumu, kao backup u automobilu će se nalaziti i ljudski vozač.

Lyft i Drive.ai nisu još objavili detalje vezane uz pilot program poput datuma početka, vrijeme trajanja, način odabira korisnika za besplatnu vožnju i slično, no nova usluga omogućuje Lyft-u da osigura svoje mjesto pod suncem u budućnosti prijevoza.

>>>Istraživanje: Uber i Lyft utječu na prodaju automobila, učestalost putovanja

Za Drive.ai, startup osnovan prije dvije godine, ovo je prilika da testira svoju tehnologiju te otkriju kako stvarni korisnici reagiraju na njihov proizvod.

Za početak u programu će biti uključeno desetak vozila, no taj broj će rasti nakon što tvrtka krene trošiti iznos od 50 milijuna dolara koje su nedavno prikupili, te će obje kompanije prikupljati podatke od korisnika o iskustvima uglavnom putem aplikacije.

https://www.youtube.com/watch?v=8BRhxi0UiYc

Drive.ai nije prva kompanija koja testira autonomnu tehnologiju na živim korisnicima. Uber je prošle godine u Pittsburghu započeo pilot program koji je u međuvremenu proširio na grad Tempe u Arizoni. Googleov Waymo je u travnju pustio u pogon 100 autonomnih Chrysler kombija u Phoenixu, dok Nutonomy, startup nastao na američkom MIT-u, testira svoja vozila u Singapuru putem partnerstva s tvrtkom Grab.

>>>Waymo i Lyft udružili snage protiv Ubera

Prošli mjesec, kompanija Cruise koja je u vlasništvu General Motorsa, pokrenula je robo-taxi uslugu u San Franciscu za svoje zaposlenike.

U lipnju je Uber najavio partnerstvo s tvrtkom Nutonomy, a u srpnju su najavili kako rade na razvoju svog vlastitog softvera i hardvera za autonomne automobile.

19. travanj 2024 09:01