Aktualno
StoryEditor

Macron kreće u majku svih reformi, sindikati ga pozvali da bude skroman i pametan

28. Lipanj 2017.

Francuski predsjednik Emmanuel Macron napravio je veliki korak prema reformiranju francuskog tržišta rada, misiji koja se pokazala nemogućom za njegove prethodnike iz cijelog političkog spektra, izvještava Bloomberg.

Macronova vlada odobrila je u srijedu široki prijedlog izmjena zakona o radu te traži od parlamenta ovlasti za pregovaranje o pojedinostima tijekom ljeta sa sindikatima i poslovnim grupama. Vlada planira uvesti novi način rada u rujnu po dekretu kako bi se izbjeglo zapetljavanje u dugoj parlamentarnoj raspravi s brojnim amandmanima.

>>>Macronova koalicija osvojila apsolutnu većinu

Nakon pobjede na predsjedničkim izborima, a potom i osvajanja većine na ovogodišnjim parlamentarnim izborima, Macron želi pokazati da je Francuska sposobna provesti reforme čiji izostanak iritira njene europske partnere, posebice Njemačku.

- Reforma tržišta rada je majka svih reformi, kako s ekonomskog tako i socijalnog gledišta, rekao je ministar financija Bruno Le Maire u intervjuu za Le Figaro 24. lipnja.

Promjena francuskog zakona o radu bio je središnje pitanje kampanje za Macrona koji je započeo pregovore sa sindikatima i poslovnim čelnicima čim je postao predsjednik u svibnju, čak i prije nego što je osigurao većinu u parlamentu. Ipak, unatoč njegovoj velikoj pobjedi na izborima, većina tvrdokornih elemenata unutar sindikalnog pokreta priprema se za bitku.

>>>Merkel i Macron obnovili njemačko-francusku ‘simbiozu’

- Pozivam predsjednika da bude skroman i pametan, a ne da misli da samo zato što je izabran i ima veliku većinu u parlamentu, može učiniti ono što želi, izjavio je Philippe Martinez, čelnik CGT-a, drugog najvećeg francuskog sindikata u intervjuu 25. lipnja za Humaniteu.

CGT je pozvao na opći štrajk 12. rujna, dok je najveći francuski sindikat, CFDT, izjavila je kako će čekati da vide zakon u rujnu prije nego donesu odluku što poduzeti.

 

08. svibanj 2024 02:25