Aktualno
StoryEditor

Macron najavio jednostranu zabranu glifosata

28. Studeni 2017.

Predsjednik Emmanuel Macron izjavio je da će Francuska zabraniti kontroverzni herbicid u roku od tri godine, unatoč tome što je Europska unija produljila dozvolu za uporabu glifosfata na pet godina.

- Zatražio sam od Vlade da poduzme sve potrebne korake kako bi uporaba glifosfata bila zabranjena u Francuskoj čim se pronađe alternativno rješenje, a najkasnije u roku od tri godine, objavio je predsjednik Macron na svom twitter profilu, a prenosi The Connexion.

Francuska je jedna od devet zemalja koja je glasala protiv prijedloga Europske komisije za obnovu dozvole za uporabu ovog herbicida. Osamnaest zemalja je glasalo za obnovu dozvole, dok je jedna država ostala suzdržana.

>>>EU produljila dozvolu za uporabu glifosata na pet godina

Ured premijera Edouarda Philippea na ove je rezultate rekao da „Francuska žali“, dok je ministar poljoprivrede Stéphane Travert izjavio da je „sretan što je Europska komisija napokon uspjela postići dogovor“.

Predsjednik Macron je istaknuo da je Europska komisija prvotno predložila desetogodišnju obnovu dozvole, ali je ipak smanjeno na „pet godina u kojima će se raditi na traženju alternative“.

>>>Američke žrtve karcinoma upozoravaju Europljane na Monsanto

Unatoč zabrinutosti za zdravlje, Njemačka je glasovala za obnovu dozvole, iako je bilo tvrdnji da su dužnosnici u Bruxellesu zanemarili upute iz Berlina da se suzdrže.

Ovu spornu kemikaliju jedno je UN-ovo istraživanje označilo kao „vjerojatno kancerogenu“, no kasnije studije pokazale su da ju je sigurno koristiti. Ovaj glifosfat prodaje američki agrokemijski div Monsanto, piše The Connexion. 

24. travanj 2024 20:12