Aktualno
StoryEditor

Mađarska OTP grupa preuzela crnogorsku podružnicu banke Societe Generale

17. Srpanj 2019.

OTP grupa dovršila je financijsko preuzimanje banke Societe Generale Montenegro u Crnoj Gori, čime je nastavljeno jačanje tržišnog položaja te mađarske banke na području središnje i istočne Europe, izvijestili su u srijedu iz OTP-a.

OTP grupa je izvijestila da je Crnogorska komercijalna banka, podružnica OTP grupe, jučer, 16. srpnja, okončala financijski postupak kojim je preuzeto 90,56 posto udjela u banci Societe Generale Montenegro (SGM) banci, crnogorskoj podružnici francuske grupe Societe Generale.

U priopćenju se navodi da je transakcija izvršena temeljem akvizicijskog ugovora koji je potpisan 28. veljače ove godine, kao i da je s tržišnim udjelom od 11,9 posto SGM treća najveća banka na crnogorskom tržištu.

Očekuje se da će integracijski proces biti dovršen tijekom 2020. godine, a OTP grupa tom transakcijom dodatno jača tržišni položaj na području središnje i istočne Europe.

OTP grupa prisutna je u deset zemalja središnje i istočne Europe, a nedavnim akvizicijama u Moldaviji i Sloveniji poslovanje se širi na područje dvanaest zemalja, kažu iz te mađarske banke, koja svoju prisutnost u posljednje vrijeme uglavnom jača kupovinom poslovanja od Societe Generale banke.

OTP grupa je tako u prosincu 2018. okončala i pripajanje Splitske banke, također je preuzevši od navedene francuske banke.

Francuzi su početkom svibnja prodali OTP-u i svoju slovensku podružnicu, SKB banku, a tu transakciju u slijedećim mjesecima moraju još potvrditi regulatori, dok su pak iz francuske banke početkom veljače izvijestili da su u sklopu reorganizacije poslovanja, koja predviđa povlačenje iz pojedinih dijelova istočne Europe, s mađarskim OTP-om dogovorili prodaju moldavske podružnice - Mobiasbance Societe Generale.

Lanjskog kolovoza OTP je od Societe Generalea kupio bugarsku Express Group, a banka sa sjedištem u Mađarskoj također još posluje u Albaniji, Rumunjskoj, Rusiji, Slovačkoj, Srbiji i Ukrajini.

20. travanj 2024 09:54