Aktualno
StoryEditor

Mađarska ucrtala ‘iksić‘ na Teslinu mapu proizvodnih oaza u Europi

15. Prosinac 2017.

Ministar vanjskih poslova Mađarske sastao se prilikom obilaska Silicijske doline sa čelnicima proizvođača električnih vozila Tesle, izloživši im porezne olakšice i druge poticaje koje njegova zemlja nudi proizvođačima automobila, izvijestila je u petak mađarska novinska agencija MTI a prenosi Reuters.

Proizvodnja i izvoz automobila stranih proizvođača ključni je pokretač gospodarskog rasta u Mađarskoj, gdje su plaće daleko ispod zapadnoeuropskih razina. Automobilski sektor zapošljava više od 100.000 ljudi i čini oko trećinu industrijske proizvodnje u Mađarskoj. Susjedna Slovačka i Češka također su istaknuti proizvođači automobila u regiji.

>>> Tesla bi uskoro mogao imati ‘Made in China’ automobile

"Svrha nam je bila današnjim posjetom upisati Mađarsku ... na mapu kao zemlju koja stavlja veliki naglasak na automobilski sektor", kazao je prema pisanju MTI-ja ministar Peter Szijjarto nakon jučerašnjeg razgovora s Teslinim direktorom za poslovni razvoj i šefom pravnog odjela.

Szijjarto je kazao da su čelnici Tesle "vrlo pozitivno" reagirali na porezne olakšice na istraživanja i razvoj i na ulaganja u Mađarskoj, kao i na 9-postotnu stopu poreza na dobit, najnižu među zemljama Europske unije.

Napomenuo je i da Mađarska namjerava do 2019. godine izgraditi preko 3.000 punionica aza električne automobile.

Tesla će po njegovim riječima izgraditi i dvije superbrze punionice u Mađarskoj, u Gyoru na zapadu zemlje, gdje se nalazi i pogon njemačkog Audija, i u Nagykanizsi na jugozapadu.

Audi spada među najveće izvoznike u Mađarskoj i kompanije s najvećim prihodima. Po njihovim je navodima tvornica motora u Gyoru najveća u svijetu i opskrbljuje više od 30 pogona grupe Volkswagen. Ostali važni proizvođači automobila u Mađarskoj uključuju također njemački Daimler, te grupu Opel PSA i Suzuki Motor.

Južnokorejski SK Innovation najavio je u prošlom mjesecu da će uložiti 840,2 milijardi wona (772 milijuna dolara) u izgradnju tvornice baterija za električne automobile u Mađarskoj kako bi podmirili potražnju proizvođača automobila u Europi.

16. travanj 2024 07:27